Přežila nálet, pak influencerka porodila zdravé dítě. Dojemné fotky vyvrací dezinformace

Fotografie těhotné ukrajinské blogerky Marianny Podgurské prchající z ostřelované porodnice v Mariupolu obletěly celý svět. Ruská ambasáda v Londýně tvrdila, že žena na snímku těhotenství pouze předstírala. O několik hodin později ale skutečně porodila. V dobách ničivé války tak jde o děsivý příběh se šťastným koncem.

Ukrajinská bloggerka a modelka Marianna Podgurská ve středu přežila bombardování dětské nemocnice a porodnice v Mariupolu a o den později porodila. Na internetu se objevily její fotky s malou dcerou, které dala jméno Veronika.

Ukrajinská blogerka byla ve čtvrtek v sérii tweetů ruského velvyslanectví ve Spojeném království jmenována poté, co se její fotografie, na níž prchá se zakrvácenou tváří z ostřelované porodnice, dostaly na titulní stránky novin po celém světě.

Ruská ambasáda ji obvinila ze lži, prý jen roli ženy v očekávání hrála. „Vždyť je těhotná,“ oponovali pod příspěvkem lidé. Velvyslanectví však trvalo na svém. „To je, protože má velmi realistický make-up. Dobře se jí daří i na jejích beauty blozích. Navíc se v době ostřelování nemohla nacházet v nemocnici, protože ji už dávno obsadil neonacistický prapor Azov, který místo vyklidil,“ uvedlo podle webu Insider velvyslanectví.

Tvrzení úřadu posléze vyvrátil novinář BBC Shayan Sardarizadeh. „Po čtvrtečním útoku na porodnici Mariupol se v ruském Telegramu začala objevovat nepravdivá informace, že roli dvou těhotných žen hrála netěhotná herečka. To zopakovalo i ruské velvyslanectví ve Velké Británii,“ uvedl Sardarizadeh na Twitteru.

Zelenskyj: Rusko páchá genocidu

„Marianna Podgurská je influencerka, která žije v Mariupolu. Mnohé fotografie na jejím instagramovém profilu ukazují, že je v pokročilém stadiu těhotenství, a proto byla ve čtvrtek v porodnici. Tvrdit, že hrála roli těhotné ženy, je prostě směšné,“ argumentoval novinář. Twitter následně příspěvek ruské ambasády smazal.

Dětskou nemocnici a porodnici v Mariupolu zbombardovala ruská letadla ve středu. Zemřeli při tom tři lidé včetně dítěte. Dalších 17 lidí bylo zraněno, mezi nimi i zdravotníci a rodící ženy. Ruští představitelé jako vysvětlení uvedli dvě různé verze, které si navzájem odporují. Útok nejdříve kategoricky popřeli, později tvrdili, že nemocnice byla ve skutečnosti vojenskou základnou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj útok označil za válečný zločin, ruskou armádu obvinil z genocidy a své spojence znovu vyzval k okamžitému vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou. To ale Západ rezolutně odmítá. Obává se totiž, že by případné uzavření nebe a jeho dohled nad ním znamenalo zatažení zemí NATO do války s Ruskem.

Tagy: