Letní počasí za dveřmi? Do Evropy se valí horko ze Sahary, Česko čekají další bouřky

Pozor na zrádné jarní slunce. Může způsobit nebezpečné spálení i alergie.

Počasí 4.5.2022 6:44

Do střední Evropy se blíží horký vzduch ze Sahary. Příští týden by teploty mohly přesáhnout 25 °C, předpověděla Německá meteorologická služba (DWD). V následujících dnech by však v Česku mělo být převážně oblačno, přesto se teploty dostanou přes 20 °C. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ve středu bude převážně oblačno, zpočátku místy – zejména v severní polovině území – zmenšená oblačnost a ráno ojediněle mlhy. Ojediněle odpoledne a večer místy přeháňky nebo bouřky, zejména na jihu a jihozápadě. Nejvyšší teploty meteorologové z ČHMÚ očekávají mezi 18 až 22 °C. Slabý proměnlivý nebo východní vítr 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Přes střední Evropu se bude přesunovat k východu mělká brázda nižšího tlaku vzduchu. V noci bude převážně oblačno, místy přeháňky, zpočátku ojediněle i bouřky. K ránu ojediněle mlhy. Nejnižší teploty 11 až 7 °C. Slabý proměnlivý nebo jižní vítr 1 až 4 m/s.

Také ve čtvrtek bude převážně oblačno, zpočátku místy zmenšená oblačnost. Ojediněle, během dne postupně na většině území přeháňky, místy bouřky. Večer od západu ubývání srážek. Nejvyšší teploty 18 až 22 °C, na západě kolem 16 °C. Slabý – přes den mírný jižní až jihozápadní – vítr se bude měnit na severozápadní až severní a v bouřkách přechodně zesílí.

Vyjasnit i oteplit by se mělo během příštího týdne. Od úterý totiž bude do střední Evropy proudit teplý až horký vzduch, který má svůj původ na Sahaře, uvedl web Novinky.cz s odvoláním na Německou meteorologickou službu DWD. Ve středu nebo nejpozději ve čtvrtek by měly teploty přesáhnout 25 °C.

Tagy: