RADAR: O víkendu nás čekají tropy. Kvůli extrémním vedrům platí výstraha před požáry

Velmi vysoké teploty se očekávají v nadcházejících dnech v Česku. V pátek se budou podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pohybovat mezi 25 a 29 °C. O víkendu mají teploměry ukázat až na 33 °C.

pátek bude převážně jasno nebo skoro jasno, přes den převážně polojasno. V okolí vodních ploch se mohou ojediněle vyskytovat mlhy. „Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 25 do 29 °C, v 1000 metrech na horách bude kolem 20 °C,“ uvedl v předpovědi ČHMÚ.

ČTĚTE TAKÉ: Necháváte PET lahve v rozpáleném autě? Je to nebezpečná chyba, varují experti

Situaci ve vašem regionu můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

O víkendu pak udeří léto v plné síle. Sobota bude jasná nebo skoro jasná. „Přes den může být místy přechodně polojasno,“ doplnila ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka Iveta Kodádková. Teploměr ukáže mezi 27 a 31 °C. Ještě o něco tepleji pak bude v neděli. „V maximech bude až 33 stupňů,“ uvedla Kodádková. ČHMÚ informoval, že nebe zůstane prakticky bez mraků.

Podle Kodádkové bude vůbec nejtepleji v pondělí, kdy se teploty vyšplhají až na 35 °C. Postupně se ale od západu obloha zatáhne a mohou přijít přeháňky a bouřky. „Bude proudit vlhčí vzduch od západu,“ vysvětlila meteoroložka. Pršet pak může i v úterý, ochlazení však nečekejte. „Teploty budou nadále vyšší, kolem třicítky,“ dodala Kodádková.

Kvůli teplému a suchému počasí pak od pátečního poledne až do pondělního večera platí výstraha před vznikem požárů. Ty hrozí především v západní polovině Česka. Platí zákaz rozdělávání ohně v přírodě, a to zejména v lesích. Lidé by se měli také řídit místními vyhláškami a dbát na úsporné hospodaření s vodou.

Tagy: