Lidé bojují proti drahým energiím. Mění zdroje vytápění, našli levnější alternativy

Intenzivní snaha ušetřit na energiích může být v mnoha případech kontraproduktivní

Lidé svépomocí zateplují domy

Rostoucí náklady nutí stále více lidí vylepšovat svá obydlí zateplením a přechodem na jiné zdroje tepla. Na vytápění totiž podle statistiků padnou přibližně dvě třetiny spotřeby energie v domácnostech. Zateplených domů proto v poslední době rychle přibývá.

Pohled na účty od energetických společností v poslední době přivedl nejednoho odběratele na pokraj infarktového stavu. Podle českého statistického úřadu proto stále více lidí zatepluje své domy. Zatímco v roce 2015 bylo zateplených 47 procent domácností, loni už to byla víc než polovina a s nástupem letošní energetické krize čísla dál rostou.

Stavební úpravy svépomocí

Mnoho lidí zatepluje v dnešní době také svépomocí, protože sehnat řemeslníky je velký problém. Například Petr Pur sám zatepluje svůj dům na etapy už několik let. „Část domu byla postavená ze strašně slabé stěny, tak jsem to zateplil a druhý rok to bylo hned poznat. Tak jsem se rozhodl zateplit i zbytek z důvodu cen energií,“ popsal Pur.

Lidé také stále více ke stávajícímu způsobu vytápění přidávají další, levnější alternativy. Přibližně 20 procent domácností využívá k vytápění více zdrojů tepla. Typickým příkladem je rodinný dům a kombinace plynového kotle a krbu. Pro moderní způsob topení a současně zateplení se rozhodl i Jaroslav Vener. Také on provádí stavební úpravy svépomocí. „V baráku byl systém s elektrokotlem, což je v dnešní době neúnosné. Nejprve jsem pořídil tepelná čerpadla se systémem vzduch-vzduch, což je v podstatě klimatizace, která v zimě topí. A v druhé fázi jsem zateplil stěny domu polystyrenem o tloušťce 140 milimetrů,“ líčil Verner.

Orientační ceny zateplení fasádním polystyrenem sice nejsou zanedbatelné a pohybují se kolem tisíce korun za metr čtverečný bez DPH. Minerální vata je ještě o několik stokorun dražší. Tyto náklady se ale v dnešní době velmi rychle vrátí.

Tagy: