Snížená teplota vody v bazénu kvůli drahým energiím? Řešením může být neopren

Do bazénu v neoprenu

Do bazénu v neoprenu

Bazény v Německu mohou mít otevřeno pouze tehdy, pokud teplota vody nepřesáhne 26 stupňů Celsia. Návštěvníci si ale stěžují, že jim je zima. Nově tak mohou plavci obléci neopren. Kvůli drahým energiím se snižuje teplota vody i v Česku.

Berlín přistoupil k radikálnímu kroku. V boji proti drahým energiím nakázal omezit teplotu vody v bazénech. „Všechny vnitřní bazény mohou být otevřeny pouze pokud teplota vody nepřekročí hranici 26 stupňů Celsia,“ uvedl berlínský Senát.

Bazénům však kvůli chladné vodě ubývali návštěvníci, a proto někteří jejich majitelé povolili plavání v neoprenu. V Česku volají provozovatelé bazénů dlouhodobě o pomoc, ceny energií je totiž likvidují.

Na ikonický plavecký bazén v Praze v Podolí se vládou zastropované ceny energií nevztahují. Hrozí proto jeho úplné zavření, a to od příštího roku. „Ceny za plyn nám pětkrát vzrostou. Když teď platíme okolo milionu za plyn, příští rok zaplatíme pět milionů,“ popsal ředitel bazénu v Podolí Jan Bezděk.

Řešením by mohlo být extrémní snížení teploty vody v bazénech a místo plavek si po berlínském vzoru obléct neopren. Plavání v neoprenu sice zahřeje, ale neumožní u jednotlivých plaveckých stylů správně pohybovat pažemi – třeba u znaku. „V našem areálu neopren nezakazujeme,“ řekl Bezděk.

Pokud by se teplota vody v bazénech měla i nadále snižovat, zvažují někteří pořízení neoprenu. „Stoprocentně, ale musím do něj nejdřív zhubnout,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Já bych tam vlezla i bez neoprenu, mně to nevadí,“ uvádí další.

S cenami energií bojuje i aquapark v Jihlavě. „Jedna z nejhorších variant je, že bychom od 1. ledna trvale uzavřeli provoz,“ popsal mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. Ekonomové se shodují, že výrazné omezení vytápění bazénů může uspořit až miliony korun. „Úspora může být u 25 metrů dlouhého plaveckého bazénu až milion korun,“ zdůraznil ekonom Lukáš Kovanda. Bez vládní pomoci by mohlo v příštím roce zavřít až 30 procent bazénů.

Tagy: