Filip Rajchart z Oxylife: Lidé neumějí správně dýchat, kyslík přitom dokáže zázraky

Filip Rajchart z Oxylife

Kyslík pomáhá tělu obnovovat jeho samoléčivé schopnosti. Většina našich zdravotních problémů je dnes způsobena nedostatkem kyslíku na buněčné úrovni. Je známo, že zvýšení přísunu kyslíku do krevního oběhu výrazně zkracuje dobu zotavení, pomáhá imunitnímu systému při hojení a zlepšuje celkovou pohodu, energii a kondici. V každém nádechu je něco zázračného, jenže lidé údajně neumějí správně dýchat. Přísun kyslíku lze ale zvýšit i uměle, například v hyperbarické komoře.

Kyslík se ke všem buňkám těla dostává pomocí krve. V tomto procesu se uplatňují červené krvinky, které ho roznášejí z plic do celého organismu. Kyslík pomáhá s obnovou buněk, dodává energii, podporuje imunitní systém a plní v lidském těle řadu dalších úkolů. Pokud v těle chybí, nastává problém. „Podle mého názoru se správným dýcháním mají problém nejen Češi, ale lidé po celém světě. Dýchací cvičení znají hlavně jogíni, kteří se tím opravdu zabývají. V praxi to znamená, že člověk by si měl najít 10-20 minut volného času každý den a opravdu se řádně nadechnout, a to by stačilo,“ říká jednatel společnosti Oxylife Filip Rajchart.

Ve většině případů se k odstranění symptomů hypoxémie používá podání kyslíku. Tato terapie se provádí pomocí nosní kanyly nebo obličejové masky. Může jít o krátkodobou podporu, například v případě akutního onemocnění, anebo dlouhodobou pro osoby s těžkým plicním či srdečním onemocněním, u kterých se využívá i domácí oxygenoterapie.

Zvyšovat objem kyslíku v těle lze i dalšími způsoby. Kyslík je možné vypít například v kyslíkové vodě. Dostat ho do těla můžeme také invazivně. „Existují dvě metody, jedna je do krve a jedna je v takzvané hyperbarické komoře, kde pod tlakem přibližně jedné atmosféry, což je tlak asi jako v deseti metrech pod vodou, dostanete do těla kyslík přes tkáň,“ popisuje další metody okysličení krve Filip Rajchart.

Použití kyslíku k omlazení života pod tlakem

Oxygenoterapie je terapie, která se provádi při atmosférickém tlaku, to znamená mimo komoru. Používá se například v lázních nebo wellness, kde lidé na židli dýchají kyslík, který je možné provonět nějakou aromaterapií. Při hyperbarické terapii je člověk uzavřen v prostoru, kde se zvyšuje tlak.

Jedná se o velice známou terapii už z padesátých let minulého století, používanou hlavně ve zdravotnictví. Dnes už ale možnost využití hyperbarické oxygenoterapie (HBOT) nabízejí rovněž specializované firmy, a to i v Česku. „Lehnete si do hyperbarické komory, tam vás bezpečně natlakujeme,“ představuje proceduru jednatel společnosti Oxylife. „Rozdíl mezi zdravotním a komerčním využitím je, že zdravotní komory jdou do větší hloubky a tam už musíte mít samozřejmě dohled lékaře,“ dodává v rozhovoru Rajchart.

Účinek při použití hyperbarické oxygenoterapie je znát už po první terapii. Je to však hodně individuální, základní počet návštěv je 10–20, chodí se jednou týdně nebo jednou za dva dny. Jde ale o časově náročný úkon. Aby byla terapie účinná, je člověk zavřený zhruba hodinu a půl v batyskafu.

Příjem kyslíku v přetlakové komoře pomáhá tělu

Je známo, že zvýšení přísunu kyslíku do krevního oběhu výrazně zkracuje dobu zotavení, pomáhá  přirozenému imunitnímu systému při hojení a zlepšuje celkovou pohodu, energii a kondici. Nedostatek kyslíku naopak může stát za množstvím onemocnění. V rámci zdravotnické vědy hyperbarické se léčí mnoho chorob.

Kyslíková terapie v komoře pomáhá lidem s postcovidovým syndromem. Osob, kterým se špatně dýchá a mají sníženou kapacitu plic, a tudíž nedostatečně okysličují buňky, je po prodělání covidu-19 velký počet. „Použít ji lze i pro zlepšení stavu u běžných chorob, jako jsou cukrovka a zvýšený cholesterol. Je toho hrozně moc. Teď chodí hodně lidí s diagnostikovanou roztroušenou sklerózou. Je překvapující, kolik mladých lidí tímto onemocněním trpí,“ doplňuje jednatel společnosti Oxylife Filip Rajchart.

Hyperbarické kyslíkové terapie jsou doporučovány jako doplňkové léčby pro různé lékařské účely, sportovní výkony a wellness. „Snažíme se otevřít tuto možnost široké veřejnosti. Ten, kdo se umí potápět a umí zvládnout přetlak v uších, může začít s terapií hned. Ostatní to samozřejmě naučíme jinak. Co se týče kontraindikací, člověk, který má rýmu, do komory nemůže, a potom jsou to některé druhy voperovaných kardiostimulátorů,“ upřesňuje Rajchart.

Tagy:
nemoc kyslík energie imunitní systém Česko Komerční sdělení hyperbarická komora oběhová soustava filip rajchart oxylife hyperbarická terapie