Po rozpadu Československa se osamostatnil i Červený kříž. Jaká je jeho současná role?

S ohledem na výsledky jednání českých a slovenských politiků po volbách v roce 1992 začalo být jasné, že dojde k rozdělení československé federace na dva samostatné státy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Českou republiku a Slovenskou republiku. Toto nutně znamenalo ukončení existence ČSČK a naopak si vyžádalo, v souladu s principem jednoty, vznik dvou samostatných národních společností Červeného kříže. Do roku 1993 tak obě republikové organizace vstoupily již samostatně. Stanovy samostatné české organizace byly přijaty 5. června 1993 na ustavujícím sjezdu v Praze a kodifikovaly pro stávající organizaci ČSČK na území ČR název „Český červený kříž“. Tento I. sjezd ČČK byl zároveň sjezdem posledním – ukončil poúnorovou „tradici“ sjezdů jako nejvyšších orgánů Červeného kříže u nás.

Do roku 1993 tak obě republikové organizace vstoupily již samostatně. Stanovy samostatné české organizace byly přijaty 5. června 1993 na ustavujícím sjezdu v Praze a kodifikovaly pro stávající organizaci ČSČK na území ČR název „Český červený kříž“. Tento I. sjezd ČČK byl zároveň sjezdem posledním – ukončil poúnorovou „tradici“ sjezdů jako nejvyšších orgánů Červeného kříže u nás.

ČTĚTE TAKÉ: Český řidič špatně odbočil. Byla z toho první světová válka, při které zemřely miliony lidí

ČČK, tak, jak ho známe dnes, je humanitární organizace působící v celé ČR. Je součástí Mezinárodního hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce. Je partnerem veřejné správy v sociální, zdravotní a humanitární oblasti a pomáhá potřebným již od roku 1868. Hlavní činnosti zahrnují:

  • Výuku první pomoci a ochrany zdraví pro děti, mládež a dospěl
  • Oceňování bezúplatných dárců krve a propagace dárcovství krve
  • Poskytování sociálních a zdravotnických služeb
  • Poskytování pomoci v případě katastrof a jiných mimořádných událostí
  • Šíření znalostí mezinárodního humanitárního práva
  • Zajišťování pátrací služby

ČČK také vydává příručky a publikace pro interní i veřejné potřeby a působí jako další složka Integrovaného záchranného systému.

Další příběhy z historie Červeného kříže si můžete přečíst na webu www.cervenykriz.eu či v těchto článcích:

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Francie, Itálie i Československo. Atentátníci útočili na evropské politiky noži i pistolemi

Tagy:
Francie Itálie Červený kříž Český červený kříž Česko Praha Druhá světová válka První světová válka Meziválečné období Únor 1948