Kimova sestra rozplakala sál. Lídr KLDR měl těžký průběh covidu, teď ale zrušil opatření

Lid KLDR plakal, když zjistil, že Kim prodělal covid.

KLDR smutnila, když měl Kim covid

Severokorejský diktátor Kim Čong-un údajně prodělal těžkou formu covidu. Informovala o tom jeho sestra Kim Jo-čong na setkání zemských elit. Přítomné svým projevem usedavě rozplakala. KLDR v týdnu přitom ohlásila, že zvítězila v boji s koronavirem. Z rozšíření nákazy země znovu obvinila Jižní Koreu.

Vztah koronaviru a Severní Koreji je od počátku pandemie prazvláštní. KLDR nejdříve déle než dva roky tvrdila, že se v zemi nikdo nenakazil, a tutlala jakékoli zmínky o nákaze. Letos v květnu ale nakonec severokorejská vláda uznala, že se s covidem potýká, nemoc měla úplně ochromit tamní zdravotnický systém.

V půlce srpna teď KLDR oznámila, že údajně definitivně vyhrála bitvu nad koronavirem. Ztráty ale byly obrovské. Kim Jo-čong, sestra severokorejského vůdce, totiž informovala, že se covidem nakazil sám lídr Severní Koreje.

Nemělo přitom jít o lehkou formu nemoci. Jo-čong při projevu k vedoucím představitelům KLDR sdělila, že byl Kim „vážně nemocný“ a měl „vysokou teplotu“. Sestra severokorejského diktátora donutila svou řečí přítomné k slzám. Následovníci vůdce Severní Koreji jsou ostatně známí tím, že své emoce – ať už upřímně, nebo ze strachu z postihů – vyjadřují velmi emotivně.

Jo-čong dále uvedla, že právě její bratr nese hlavní zásluhy na tom, že KLDR slaví „epochální a zázračné“ vítězství nad covidem.

Již dříve severokorejské úřady obvinily ze šíření nákazy Jižní Koreu. Občané sousední země měli údajně přes hranice posílat infikované předměty jako například letáky. Tímto způsobem se měla nákaza v zemi rozšířit.

Na první pohled absurdní nařčení berou v KLDR velmi vážně a hodlají se svému jižnímu sousedovi, se kterým svedli v padesátých letech minulého století tříletou válkou, pořádně pomstít. Alespoň to sestra severokorejského vůdce slíbila v plamenném projevu.

Tagy: