Sto tisíc vojáků za plyn a pšenici. Putin možná povolá do války Kimovy bojovníky

Rusko podle tamních médií zvažuje využít nabídky výpomoci, kterou přislíbila spojenecká Severní Korea. Diktátorský režim KLDR se nabídl, že pošle na ukrajinský Donbas 100 tisíc dobrovolníků, kteří by se podíleli na boji i opravách zničených struktur. A Vladimir Putin na tuto nabídku dost možná kývne.

Severní Korea je na mapě světa jedním z mála věrných spojenců Ruska. Dokonce uznala samostatnost lidových republik na Donbase. KLDR se ale chce zapojit do války na Ukrajině i přímo. Nabídla proto Moskvě, že sestaví skupinu 100 tisíc „dobrovolníků“, kteří by mohli jít bojovat na Donbas. Nemuseli by ale pouze válčit, podíleli by se také na opravách a úklidu.

„KLDR dala jasně najevo, že vedle stavitelů, kteří by opravovali válečné škody, je připravena dodat drtivé množství bojové síly, ve snaze zvrátit situaci ve prospěch Moskvy,“ informovala proruská zpravodajská agentura Regnum.

Výměnou za severokorejskou pomoc by Rusko poskytlo zemi energie a pšenici, což by KLDR v tváří tvář ekonomické a potravinové krizi prospělo. Problémy země souvisejí nad rámec dlouhodobých mezinárodních sankcí v posledních letech s pandemií koronaviru.

Obavy ze šíření nemoci vedly nejvyšší představitele režimu k absolutní izolaci země, ta přerušila obchod s Čínou. Právě na tom je přitom KLDR závislá. Zemi kvůli nedostatku základních potravin a dalšího zboží opustili loni i zahraniční diplomaté, včetně těch českých. Dodávky z Ruska by lidově řečeno vytrhly tamnímu režimu trn z paty.

V ruské televizi jsou pro

Britský list Daily Mail napsal, že Rusko nabídku KLDR vážně zvažuje. „Neměli bychom se stydět přijmout pomocnou ruku, kterou nám podává Kim Čong-un,“ řekl v ruské státní televizi Russia 1 plukovník v záloze Igor Korotčenko, přední moskevský expert na obranu. „Pokud se severokorejští dobrovolníci chtějí zapojit do konfliktu, tak jim pojďme dát zelenou,“ dodal.

Přátelství Ruska a Severní Koreje se začalo formovat už po druhé světové válce. Mezi lety 1950 a 1953 pak Moskva podporovala Severokorejce ve válce proti jižnímu sousedovi. Na jeho straně naopak stály Spojené státy.

Tagy: