Lipavský: Vstup do jiné strany není na stole. Situace na Blízkém východě je vážná, varoval

Jan Lipavský

Lipavský o dalším působení ve vládě

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (odcházející z Pirátů) nehrozí, že by vstoupil do jiné vládní strany. Ve vysílání CNN Prima NEWS zdůraznil, že je důležitější jeho setrvání ve vládě jakožto nestraníka. Resort podle něj aktuálně řeší případné evakuace z Libanonu, v Izraeli takový scénář zatím nehrozí. Lipavský také prohlásil, že situace na Blízkém východě je vážná.

Lipavský okomentoval ve vysílání CNN Prima NEWS svůj odchod ze strany: „Strávil jsem v řadách Pirátů devět let, vstoupil jsem mezi ně v době, kdy nebyli v nejvyšších patrech politiky. Svůj díl jsem si mezi nimi odpracoval,“ poznamenal.

ČTĚTE TAKÉ: Od TOP 09 k SRO? Může jít o první krok k založení nové strany, řekl Pospíšil ke konci Kalouska ve straně

Nyní se však jejich cesty rozešly. „Nechci Pirátům posílat vzkazy přes média, není to fér. Když jsem měl něco na srdci, v diskuzi jsem to nadhodil,“ shrnul Lipavský v pořadu Nový den.

„Určitě nyní nehrozí, že bych teď vstoupil do jiné vládní strany,“ odpověděl na spekulace o změně politického dresu. „Nabídka nevypadá tak, že by přede mě někdo položil papír s přihláškou. Rozhovory spíše probíhají na neformální úrovni. Nyní je však klíčové, že zůstávám jako nestraník v kabinetu Petra Fialy (ODS),“ zdůraznil s tím, že důležitá je kontinuita na postu šéfa resortu.

Ministerstvo zahraničí podle něj aktuálně řeší třaskavou situaci v jižní polovině Libanonu, kde Izrael zahájil 1. října omezenou pozemní operaci proti šíitskému hnutí Hizballáh. „Jednáme o případné evakuaci občanů ze země. Stále platí výzva, aby Češi tuto oblast opustili. Jde zhruba o 200 lidí, přičemž 102 občanů je registrovaných v systému DROZD,“ přiblížil s tím, že podobné scénáře Čechům žijícím v Izraeli prozatím nehrozí.

Lipavský rovněž připomněl, že ze státu odletěla například známá módní návrhářka Blanka Matragi. „Situace na Blízkém východě je vážná. Izrael už oznámil, že provede odvetu. Můžeme se tedy pouze domnívat, kdy k ní dojde. Írán nemá žádné právo zaútočit takto na židovský stát,“ dodal ministr.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Návrat „arcidémona“ Kalouska by byl dárek pro Babiš, řekl Buzek. Koalici Spolu může podle něj uškodit

Tagy:
Izrael politika evakuace Nový den Blízký východ Česká pirátská strana politická strana Jan Lipavský vláda Libanon Blanka Matragi Ministerstvo zahraničních věcí České republiky DROZD