Česká republika je loutkářský fenomén, Petr Skácel je mistr pohádkového řemesla

Existují výrobky, které lidé obdivují. A pak jsou ty, které je zcela fascinují. Mezi ně patří loutky. Petr Skácel je mistr loutkář a umí vdechnout život pohádkovým bytostem i komiksovým předlohám. Jak taková loutka vzniká a jaké má řemeslo loutkáře budoucnost?

„Začínal jsem jako grafik a shodnou okolností se ze mě stal loutkář. Loutky spojují estetiku, design a technickou myšlenku – a to mě na nich baví nejvíc,“ vysvětluje Petr, proč se výroba loutek stala jeho vášní.

Výroba každé loutky zabere desítky hodin práce. Začíná se technologickým návrhem, pak se loutka vyřezává ze suchého lipového dřeva nebo se vytiskne na 3D tiskárně. Takový tisk zabere klidně i čtyřicet hodin času. „Petr se nebojí používat moderní způsoby výroby. Osobně věřím v budoucnost loutek a myslím si, že doba tomu nahrává,“ dodává Ruda Helebrant, odborník na loutky.

Loutkář se neobejde bez dlátek, vrtačky, brusných nástrojů a řady dalších pomůcek. Hlavně mu ale nesmí chybět šikovné ruce. Výroba loutky totiž představuje mix mnoha oborů. „Loutku je potřeba nabarvit, případně vyrobit paruku. Dále musíme vyrobit i šaty, které loutce navlékneme a které jí bezvadně padnou, aby tělo neomezovaly v pohybu. A nakonec přijde na řadu navázání loutky, což je časově náročně stejně jako její samotná výroba,“ dodává Petr Skácel.

A proč tohle všechno Petr dělá. Protože loutky dokážou vykouzlit dětem na tvářích úsměv a v očích zapálit jiskru nadšení. „To samé nadšení umí vyvolat také u dospělých. Právě tohle za všechnu tu práci stojí,“ dodává mistr loutkář.

Tagy:
výroba Česko řemeslo loutkař Petr Skácel