Bělorusové ošetřují ruské vojáky a pomáhají s logistikou. Vyrazí válčit na Ukrajinu?

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko na přehlídce výzbroje.

Bělorusko dlouhá léta funguje jako jeden z mála stálých spojenců, o které se ruský prezident Vladimir Putin může opřít. Platí to i nyní, kdy běloruský prezident Alexandr Lukašenko podporuje ruskou invazi na Ukrajinu. Bělorusové se sice do války po boku svého ruského spojence nezapojili, ale tento stav se může změnit. Zahraniční pozorovatelé varují, že Putin vyvíjí na Bělorusy tlak, aby mu pomohli vlastními silami.

Bělorusové doposud ruským vojskům pomáhali, ale do konfliktu s Ukrajinou zatím nevyrazili. Od začátku války umožňují Putinovým silám využívat své území pro přesun vojáků a zásob. Ruské jednotky navíc byly v Bělorusku ve velkém počtu už před ní. Oficiálně na „společném cvičení“.

V uplynulých týdnech se zároveň začalo hovořit o tom, že do běloruských nemocnic byly odvezeny desítky ruských vojáků, kteří na Ukrajině utrpěli zranění. Rádio Svobodná Evropa před časem informovala, že například do jisté nemocnice zhruba 60 kilometrů od hranic s Ukrajinou míří takové množství zraněných Rusů, že pro ně nemají místo v pokojích a musí tak ležet na chodbách.

Svědci dávali na sociální sítě videa, jak městem Homel jela kolona armádních sanitárních vozů. Jeden ze zaměstnanců místní nemocnice pro zmiňované rádio uvedl, že z oblasti zpět do Ruska zamířila těla více než 2 500 mrtvých ruských vojáků. Plnou kapacitu pak údajně hlásila i márnice ve městě Mazyr, kde měly být především ruské oběti války.

U běloruského města Naroulja, které také leží blízko ukrajinských hranic, pak podle místních obyvatel Rusové zřídili polní nemocnici. Zde se však nejspíš zdržují jen na akutní zákroky a rozřazení. Poté směřují do nemocnic v běloruských městech.

Lukašenko pod ruským tlakem

Vladimir Putin aktuálně tlačí na Bělorusko a jeho prezidenta Vladimira Lukašenka, aby proti Ukrajině vytáhli i oni. Začínají se i množit informace, že Bělorusové skutečně přesouvají svá vojska k hranicím s Ukrajinou. Na možný úder v posledních dnech upozorňovali také sami Ukrajinci i běloruská opozice.

Lukašenko navíc na ukrajinské varování, že se Bělorusové chystají k útoku, reagoval vlastními obviněními, že se pro změnu Ukrajinci pokoušeli zaútočit na něj. Při té příležitosti vyzdvihoval pro změnu Rusko, které mu prý mělo pomoci údajný úder Ukrajiny odhalit. USA a NATO aktuálně přišly s varováním, že Lukašenko a jeho vojáci do války vstoupí „brzy“. „Putin potřebuje podporu. Cokoliv by mu pomohlo,“ řekl americké CNN jistý představitel NATO.

„Varující je, že běloruští vojáci nafasovali červené pásky, jaké měli i Rusové kvůli snadnější identifikaci,“ uvádí reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, který aktuálně pokrývá válečné dění přímo na Ukrajině. Zároveň ale dodává, že běloruská armáda není v příliš dobrém stavu a podceňovaní Ukrajinci dokazují, že si dokážou poradit i s početnějšími a lépe vyzbrojenými ruskými vojsky.

Zůstane Bělorusko u staršího bratra?

Bělorusko je spojencem Ruska již řadu let a v posledních letech se partnerství ještě více zintenzivnilo. Lukašenko totiž dlouhodobě čelí odporu části běloruské veřejnosti, který vyvrcholil loni a předloni. Demonstranti a podporovatelé opoziční lídryně Svjatlany Cichanouské, toho času v zahraničním exilu, vyšli do ulic a Lukašenkovy síly měly co dělat, aby situaci dostaly pod kontrolu.

V této době zároveň vyhledal podporu u Putina a ten mu ji poskytl. Lukašenkovi slíbil zaslat miliardy. „Zachoval jste se velmi čestně, lidsky, proto vám osobně děkuji, i všem Rusům, všem těm, kteří byli pro to podpořit nás v tomto povolebním období,“ děkoval poté Lukašenkovi svému ruskému protějšku. Řekl také, že poslední události „nám ukázaly, že se musíme držet blíž našeho staršího bratra a spolupracovat ve všech otázkách, včetně ekonomiky“.

I Bělorusové škodí Rusku

Ne všichni Bělorusové ale chtějí Putinovu Rusku v souvislosti s válkou na Ukrajině pomáhat. Naopak se objevila řada lidí, kteří se jim snaží škodit. A to různými formami. Šéf Ukrajinských železnic Oleksandr Kamyšin například poděkoval Bělorusům, kteří poškodili dráhu směrem na Ukrajinu, čímž zabránili převozu rezervní ruské vojenské techniky na frontu.

A nejde o jediný úspěch Bělorusů, kteří jsou proti Lukašenkovi a nechtějí ani zapojení své země do války na Ukrajině. „Bělorusko je země partyzánů. Naši hrdinové zastavili ruské vlaky, poškodili ruské vybavení, rozdávají letáky, aby zabránili běloruským vojákům vkročit na Ukrajinu,“ napsal na sociální sítě poradce Cichanouské a bývalý novinář Franak Viačorka.

Zcela jiná kategorie jsou pak Bělorusové, kteří se již na Ukrajinu vydali, ale aby pomohli místním obráncům proti ruské agresi. Podle Viačorky slouží pod Ukrajinci aktuálně asi pět běloruských regimentů. Jeden z nich brání přístav Oděsa, další je v obklíčeném Mariupolu.

Tagy: