Lupénka už nemusí znamenat omezení. Biologická léčba mi vrátila kontrolu nad životem, říká Markéta

Psoriáza v České republice trápí několik stovek tisíc lidí. Lupénka je zánětlivé onemocnění pokožky, kdy se urychluje životní cyklus kožních buněk a vznikají léze. Kůže je začervenalá, bolestivá, svědí a praská. Ačkoli rudé odlupující se skvrny na těle nejsou nakažlivé, mohou se stát pro nemocného zdrojem psychických potíží i sociální izolace. Pozvání do pořadu Co na to vaše zdraví s profesorkou Monikou Arenbergerovou přijala pacientka, která lupénkou trpí, Markéta Le a Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Dne 29. října si připomínáme Světový den psoriázy, chronického autoimunitního onemocnění, které postihuje 2-4 procenta populace. V České republice tímto onemocněním trpí přibližně 200-400 tisíc lidí, z toho 15 procent v těžké formě, což představuje přibližně 60 tisíc pacientů. Profesor Petr Arenberger, významný český dermatolog, k tomu říká: „Připomínáme si tento významný den, protože celá řada našich spoluobčanů trpí tímto onemocněním. Je však důležité zdůraznit, že dnes již existuje účinná léčba, která může pacientům nabídnout odstranění projevů, i když nejde o úplné vyléčení.“

Co je lupénka a jaké má formy

Lupénka, odborně zvaná psoriáza, je chronické kožní onemocnění, které způsobuje tvorbu šupinatých, zarudlých a svědivých ložisek na kůži. Může se objevit kdekoli na těle, včetně pokožky hlavy, nehtů a kloubů. Mezi nejčastější formy lupénky patří:

  • Plaková psoriáza: Nejčastější forma, charakteristická červenými skvrnami pokrytými bílými šupinami.
  • Inverzní psoriáza: Objevuje se v záhybech kůže (podpaží, třísla).
  • Guttátní psoriáza: Menší skvrny, často po infekci, jako je angína.
  • Erytrodermická psoriáza: Vzácná a závažná forma, která pokrývá velkou část těla.

Rozpoznání lupénky nemusí být jednoduché, ani pro odborníky. Profesor Arenberger upozorňuje na složitost diagnostiky: „Někdy ani dermatolog není schopen lupénku snadno rozpoznat, zvláště v počátečních stadiích, kdy se může podobat běžným lupům nebo seboroické dermatitidě.“

Příběh pacientky Markéty s lupénkou

Díky pokrokům v medicíně existuje dnes řada účinných terapií, které mohou zmírnit příznaky psoriázy, zejména u pacientů s těžšími formami. „I pro nejtěžší formy lupénky dnes existuje účinná léčba. Neříkám, že pacienty vyléčíme, ale dokážeme odstranit projevy této choroby a vrátit lidem kvalitu života,“  říká profesor Arenberger v pořadu Co na to vaše zdraví. Léčba zahrnuje různé přístupy, od lokálních mastí až po systémové léky a biologickou léčbu, která cílí přímo na příčinu zánětu. Biologická léčba patří mezi nejmodernější možnosti a je velmi účinná, zejména u těžších forem lupénky.

Markéta prošla dlouhou a náročnou cestou, než našla účinnou léčbu na svou lupénku. Zpočátku používala masti s kortikoidy a kortikoidní roztoky, ale výsledky nebyly uspokojivé. Následně podstoupila světloléčbu, což je metoda využívající speciální UV záření. Poté byla léčena i tabletami, které v podstatě fungují jako slabá chemoterapie a byly pro ni fyzicky náročné.

Zásadní zlom však přišel až právě s biologickou léčbou, která jí poskytla největší úlevu. Tato moderní forma léčby je vysoce účinná, a Markétina kůže díky ní nyní vypadá zcela zdravě. K biologické léčbě se však dostala až po mnoha letech zkoušení různých metod. Markéta konkrétně používá injekce, které si aplikuje jednou za tři měsíce, a tato léčba jí výrazně zlepšila kvalitu života. Biologická léčba je v současnosti považována za jednu z nejefektivnějších možností pro pacienty s těžkou formou lupénky.

Proto je důležité při jakémkoli podezření na lupénku konzultovat dermatologa, který na základě anamnézy a odborného vyšetření určí správnou diagnózu a léčbu. V některých případech, zejména při pozitivní rodinné anamnéze, se může jednat o mírnou formu lupénky, i když projevy nejsou zcela zřejmé. Celý příběh Markéty a její náročnou cestu k vyléčení i další rady odborníků najdete v úvodním videu.

Lupénka nebo suchá kůže

Lupénka může být zaměněna s jinými kožními problémy, jako je atopický ekzém nebo suchá kůže. Suchá kůže má tendenci se olupovat, ale lupénka vytváří mnohem výraznější, ztluštělé šupiny a postižené oblasti bývají bolestivé či svědivé. U atopického ekzému jsou postižené oblasti často zarudlé, zanícené a mohou se tvořit praskliny.

V chladnějších měsících pokožka, zejména ta citlivá a atopická, často trpí více než obvykle. Vlivem suchého vzduchu a přetopených místností dochází k nadměrné ztrátě vlhkosti, což vede k podráždění a vysušení pokožky. Dermatoložka Iva Špaňárová upozorňuje, že pravidelná hydratace je klíčovým prvkem v péči o pleť v těchto podmínkách: „Hydratace je důležitá k udržení rovnováhy vlhkosti v naší pokožce, která se vlivem zevních faktorů, jako je suchý vzduch nebo chlad, rychle ztrácí.“

Zvyšující se výskyt kožních problémů

Stres a životní styl mají výrazný dopad na zdraví pokožky. V dnešní době se často setkáváme se zhoršením kožních problémů v důsledku těchto faktorů. Podle Ivy Špaňárové je kůže největším orgánem těla, jehož hlavní funkcí je ochrana před zevními vlivy. Udržení zdravé pokožky je proto zásadní pro zajištění její funkce kožní bariéry, a hydratace hraje v tomto procesu významnou roli.

Péče o suchou a citlivou pokožku v zimě

Dokonce i zdravá pokožka, která není náchylná k ekzémům, může v zimě trpět vysušováním. Tento jev je obzvlášť výrazný u lidí, kteří se často sprchují nebo sportují. Špaňárová varuje: „Voda kůži velmi vysušuje, a i zdravá kůže může kvůli tomu svědit. Proto je důležité o ni pečovat a pravidelně ji promazávat.“

Atopická pokožka: Speciální péče

Atopický ekzém je chronické, neinfekční zánětlivé onemocnění kůže. Atopici musí věnovat zvýšenou pozornost péči o svou pokožku, zejména v zimě, kdy jsou vystaveni negativním vlivům, jako je suchý vzduch, alergeny nebo znečištěné prostředí. Dermatoložka vysvětluje, že je důležité zaměřit se nejen na hydrataci pokožky, ale také na prevenci kontaktu s alergeny. Doporučuje například používat prodyšné oblečení, měnit častěji ložní prádlo a omezit prach v domácnosti.

Vhodné produkty pro atopiky

Na trhu existuje mnoho krémů, které jsou vhodné pro péči o atopickou pokožku. Podle Ivy Špaňárové jsou ty nejlepší krémy založeny na bázi vazelíny, která poskytuje dostatečnou hydrataci a ochranu pokožky. Důležitá je pravidelnost aplikace: „Ideální je promazávat kůži dvakrát denně – ráno po sprše a večer před spaním.“ Příkladem může být nový tělový krém INDULONA ATOPIREDU, který byl speciálně vyvinutý pro péči o extrémně suchou a citlivou pokožku se sklonem k atopii. Udržuje pokožku hydratovanou, pomáhá ji zklidnit a zmírnit drsnost a pocit svědění. Tento krém je vhodný pro celou rodinu, včetně malých dětí.

Celý rozhovor s odborníky najdete v úvodním videu.

Tagy: