Lupiči v Plzni dvakrát narazili na odvážné ženy. Ty se nezalekly zbraní a nic jim nedaly

Statečná prodavačka promluvila o přepadení

Plzeňští kriminalisté vyšetřují dvě loupežná přepadení, při kterých lupiči narazili na odvážné ženy. V prvním případě se rozhodli se zbraní vykrást zákaznické centrum dopravních podniků. Ve druhém muž s nožem v ruce požadoval peníze po lékárnici. Štáb CNN Prima NEWS hovořil se ženou, která je v jednom z těchto případů důležitým svědkem.

Na 28. březen Olina Nohejlová a její kolegyně z Plzeňských městských dopravních podniků jen tak nezapomenou. Krátce před zavíračkou je navštívili dva nezvaní hosté – muži v bílých maskách. Měli v ruce zbraň a dožadovali se hotovosti. „To jediné, co jsem slyšela, bylo: Dej prachy, dělej, dej prachy. Když pachatel viděl, že se nic neděje, vší silou pěstí praštil do skleněného okýnka,“ popsala Nohejlová.

Ženy za přepážkami prý byly celou situací paralyzované, nakonec se ale zachovaly statečně a místo toho, aby lupičům vydaly hotovost, stiskly tlačítko alarmu, kterým přivolaly policisty.

Jeden s atrapou, druhý s nožem

To zloděje vyděsilo a utekli. Policisté je dopadli ještě ten den. Ke svému překvapení zjistili, že zbraň, se kterou pachatelé ženám vyhrožovali, byla pouhá atrapa. „Já jsem ještě takový blázínek, že jsem pak vyběhla ven a ještě jsem na vrátného volala, ať volá policajty. Myslela jsem, že je někde uvidím,“ vysvětlila Nohejlová.

Pro strach uděláno má i plzeňská lékárnice, kterou minulý týden ohrožoval s nožem v ruce 40letý pachatel. Ten taktéž požadoval tržbu.

Ozbrojený muž vstoupil do lékárny a nůž s deseticentimetrovou čepelí namířil proti lékárnici. Ta ale zachovala chladnou hlavu a s pomocí kolegyně přivolala policisty. „Dvacet minut po spáchání skutku policejní hlídka podezřelého muže dle popisu zadržela v blízkosti centrálního autobusového nádraží,“ sdělila policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Jak se během přepadení zachovat?

A jak se zachovat v případě, že i vy se stanete účastníkem přepadení? „Nejlepší obranou je to, že zanecháme věci na místě a snažíme se z místa co nejrychleji utéct. Pokud je člověk fyzicky disponovaný jedinec a útočník není ozbrojen, je možnost začít se fyzicky bránit, avšak ani to nemůžeme doporučit,“ upozornil vedoucí 1. oddělení služby kriminální policie v Plzni Pavel Študent.

Pachatelé obou loupežných přepadení jsou ve vazbě a právě tam si počkají na začátek soudního líčení. V případě prokázání viny mohou skončit až na deset let za mřížemi.

Tagy: