Žanetu potrhala doga, žalobce překvapil: Majitel nemohl tušit, že pes vyvalí branku

Není to trestný čin, nebylo možné rozhodnout jinak. Těmito slovy vysvětlil státní zástupce svůj postup v případu ženy z Liberecka, kterou napadla a vážně zranila tibetská doga. Ta utekla ze zahrady rodinného domu. Přestože policisté obvinili majitele psa z ublížení na zdraví z nedbalosti, po zásahu státního zástupce před soud nepůjde.

Žaneta Bosáková loni v březnu procházela se svým psem podél rodinného domu v Křižanech na Liberecku, když se před ní náhle objevil obrovský pes. „Chvíli stál, koukal a pak se ke mně rozběhl. Prokousl mi nohu, spadla jsem, byla to obrovská bolest. Pak mě chtěl kousnout do obličeje, když jsem si před něj dala ruku, tak mi ji roztrhl. Měla jsem ji na dva cípy,“ popisovala zranění reportérovi CNN Prima NEWS. Na dlani má rok od útoku četné jizvy.

Pes, který váží 54 kilo, vyvalil podle majitele sloupek zamčené kovové branky, když se o ni opřel. Proti obvinění podal stížnost k dozorujícímu státnímu zástupci, ten ji akceptoval. „Nebylo zjištěno jeho zavinění, ať už vědomé nebo nevědomé. Pes byl v ohradě kompletně obehnané 160 centimetrů vysokým plotem s kovovou brankou, která byla podle zjištění policie uzamčená. Majitel nemohl vědět, že pes dokáže branku svou vahou vyklonit,“ vysvětlil svůj postup Bedřich Skalický, žalobce Okresního státního zastupitelství v Liberci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pardubičtí strážníci truchlí. Zemřel jim psí pomocník Bivoj, poslali mu do nebe vzkaz

Doplnil, že majitel nemohl ani předpokládat, že by pes zaútočil na jiného člověka, protože v minulosti nebyl agresivní a nikdy dříve z pozemku neutekl. „Nemohl tedy předpokládat tuto výjimečnou událost a nelze dovozovat trestně právní odpovědnost,“ pokračoval Skalický.

Postup zástupce není ojedinělý

Bosákovou rozhodnutí toto zaskočilo, podle právníka osloveného CNN Prima NEWS ale žalobce postupoval v souladu s běžnou praxí. „Už jsem se setkal s několika obdobnými případy. Vždy se to posuzuje individuálně. Pokud se jedná o kovovou konstrukci opatřenou zámkem, tak v takovém případě se majitel psa zachoval adekvátně tomu, co se očekává. Jinak by to bylo, pokud by pes v minulosti utekl a branku překonal, nebo kdyby konstrukce byla chatrná, neodpovídající tělesné konstituci psa,“ sdělil advokát Michal Tandler.

Reportérovi CNN Prima NEWS se podařilo získat také vyjádření samotného majitele psa. „Je nám to opravdu líto, velmi nás to mrzí. Je pravda, že náš pes prorazil zamčenou branku nového oplocení a paní Bosákové ublížil. Že se jednalo o nezaviněný incident potvrdila svým vyšetřováním i policie, která věc uzavřela. Pes byl pojištěn, takže jsme připraveni uhradit veškerou vzniklou škodu. Částečně již k pojistnému plnění došlo,“ vylíčil v e-mailové konverzaci.

Doplnil, že na „základě nešťastné události se poučil a opatřil východy ze zahrady dalším bezpečnostním prvkem, aby se situace již nikdy neopakovala“. „Psi byli cvičeni a prošli socializací,“ doplnil majitel.

Žaneta Bosáková podle svých slov už obdržela od pojištovny zhruba deset tisíc korun za zdravotní útrapy, částku vyčíslenou podle tabulek ale nepovažuje za dostatečnou. Pojišťovna podle ní navíc nijak neřeší psychickou újmu. „Pořád se mi vracejí nepříjemné vzpomínky a hlavně se od té doby bojím psů. Já přitom vždy měla psy ráda,“ uvedla Bosáková.

Se svými požadavky se musí obrátit na civilní soud, už si najala advokáta. Podle právníků oslovených CNN Prima NEWS má šanci s vyššími nároky uspět.

Tagy: