Hrůzná svědectví z osvobozené Buči: Rusové popravovali muže i děti. Ulice jsou poseté těly

V osvobozené Buči sčítají mrtvé. V ulicích leží civilisté. (2. 4. 2022)

Ve městě Buča leží mrtví civilisté

Prvotní nadšení z osvobození Buči vystřídal šok a ledová zuřivost. Po stažení ruských jednotek z města na předměstí Kyjeva se ukrajinským silám a celému světu naskytl pohled na zdevastované domovy, ohořelé vraky aut a nespočet zavražděných civilistů. Oběti mají mnohdy svázané ruce, podle svědků měli být mnozí mučeni či znásilněni. Kreml však míní, že fotografie jsou podvrh a cílená provokace Ukrajiny.

Radostnou zprávu – že ukrajinské jednotky získaly zpět celou Kyjevskou oblast – převálcovala daleko drastičtější informace. Na předměstí Kyjeva, zhruba 37 kilometrů daleko od ukrajinské metropole, se ukrajinské síly dostaly zpět do města Buča, které bylo měsíc okupováno Rusy. Po příjezdu se Ukrajincům naskytl pohled na zdevastované domy, ohořelé vraky aut, ale především na nespočet zavražděných civilistů.

Těla lidí leží v ulicích, další oběti nacházejí ve sklepích či domech. „Podle evropských partnerů je hlavní neprovokovat Rusy?“ ptal se ironicky poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. „Hlavní je, aby se Rusové neurazili a nepoužili co? Rakety, letecké bomby, tanky, nemasakrovali civilisty, nebombardovali obytné oblasti, neprováděli hromadné popravy jako v koncentračních táborech? To vše už dělají,“ mínil s odkazem právě na Buču či Hostomel nebo Irpiň.

Podotkl, že mnozí zavraždění lidé mají svázané ruce, byli znásilněni či upáleni, cituje web Interfax. Ruské ministerstvo obrany nyní fotografie a videa s mrtvými civilisty z Buči zveřejněná ukrajinskou stranou označilo za provokaci, píše RIA Novosti. Ministerstvo obrany navíc tvrdí, že fotografie a videa pořízená ve městě jsou pouze podvrh. Míní tím, že se první snímky z Buči údajně objevily až čtyři dny po odsunu vojsk.

Starosta: Lidé byli popraveni

Fotografie z Buči, které se od pátku – tedy den po odsunu ruských vojsk – lavinově šíří na sociálních sítích a plní hlavní stránky médií po celém světě, odkrývají brutalitu Rusů. Civilisté leží podél silnic v obytných čtvrtích, mnozí mají svázané ruce za zády bílou látkou. Podle šokovaného starosty Anatolije Fedoruka byli lidé, jež leží v ulicích, převážně zastřeleni.

„Byli popraveni střelou do týle. Zhruba 280 těl jsme již pohřbili do hromadných hrobů ve městě. To jsou důsledky ruské okupace,“ svěřil se agentuře AFP. Doplnil, že zavražděné nemohli kvůli bezpečnosti uložit na jednom ze tří hřbitovů. Konečná bilance ruského počínání v Buči nebyla zveřejněna, vojáci stále nachází nové oběti.

Samotná snaha odtáhnout zavražděné z ulice provází obavy a strach. Ruské jednotky zaminovaly infrastrukturu napříč městem. Jak sám Zelenskyj varoval, okupanti se nezdráhali miny nastražovat pod samotná těla obětí. Z toho důvodu lidé používají dlouhé klacky nebo kabely, aby se ujistili, že pod těly obětí nejsou výbušniny, uvádí web The Guardian.

V domech zejí stopy po kulkách i granátech, řada budov je silně poničena. Reportéři agentury AFP popsali, že supermarkety, kavárny a domy jsou mnohdy vypálené. Domněle bez úhony podle nich zůstal jen McDonald‘s. Rusové dokonce poničili kostel, uvádí web France 24. Ti, kteří počínaní ruských vojsk přežili, jsou zděšeni a rozčíleni.

Zavraždili i děti

Slzám se neubránil ani Vasilij, který dva týdny strávil s rodinou ve sklepě bez světla nebo topení. Agentuře Reuters se svěřil s tím, že Rusové zabili jeho celoživotního přítele. Tělo muže našel ležet u jeho kola. „Byl to kmotr mého syna. Parchanti,“ rozčiloval se muž a propukl v pláč. Zavraždění lidé byli civilisté, minimálně o tom vypovídá oblečení, které na sobě měli.

Osudy lidí, kteří v Buči zemřeli, nyní sdílejí novináři z celého světa. Web The Sunday Times citoval 80letou Marii Dabičovou, která uvedla, že Rusové svázali jejím sousedům ruce a nohy předtím, než je zabili. Ve sklepě v její ulici následně vojáci nalezli osmnáct těl mužů, žen i dětí. „Mučili je. Někteří měli uřezané uši, jiní vytrhané zuby. Byly tam i děti ve věku 14 a 16 let. Ruští vojáci jsou horší než zvířata. Ta takové věci nedělají,“ dodal voják územní obrany Serhij Torovyk.

Slova o mučení civilistů potvrdil i poradce Zelenského, Oleksij Arestovyč. „Jsou zde zavraždění muži, jejichž těla nesou známky mučení. Měli svázané ruce a byli zabiti výstřelem do týle,“ uvedl pro ukrajinskou televizi. Dodal, že vojáci nalezli také těla znásilněných žen, některá byla ohořelá. Mezi oběťmi jsou podle něj i zmiňované děti nebo místní úředníci, uvádí web The Wire.

Evropští představitelé shromaždují důkazy

Výsledek ruské okupace ve městě odsuzují představitelé z celého světa. „Buča se stala symbolem toho nejhoršího, čeho jsou lidé schopni – čirého zla. Musíme to zastavit přijetím přísnějších sankcí vůči Rusku a pokračováním v podpoře Ukrajiny. Všechny válečné zločiny musí být vyšetřeny; pachatelé musí být postaveni před soud,“ vzkázala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová uvedla, že je zděšena zvěrstvy v Buči a dalších městech na Ukrajině. „Zprávy o tom, že ruské síly útočí na nevinné civilisty, jsou odporné. Spojené království spolupracuje s ostatními na shromažďování důkazů a podporuje vyšetřování válečných zločinů. Odpovědní budou hnáni k odpovědnosti,“ věří. Podobně se vyjádřil také předseda Evropské rady Charles Michel.

„EU pomáhá Ukrajině a nevládním organizacím při shromažďování potřebných důkazů pro stíhání před mezinárodními soudy. Další sankce a podpora EU jsou na cestě,“ slíbil. A s vyjádřením vystoupilo také české ministerstvo zahraničí. „Systematické vraždění civilistů, jehož se dopouští prchající ruská armáda, je další z řady odporných válečných zločinů Putinova režimu. Česká diplomacie se společně se spojenci bude zasazovat o to, aby všichni odpovědní byli potrestáni,“ uvedlo.

Tagy: