Putin měl pro protivníky připravená krematoria a masové hroby, rozohnila se Richterová

Olga Richterová

PARTIE Terezie Tománkové 3.4.2022

Ukrajinci bojují i za nás, jednotky ruského prezidenta Vladimira Putina měly pravděpodobně seznamy politiků, aby je zlikvidovaly. Krematoria tam byla určená pro ně, rozohnila se místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) v nedělním diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové. Reagovala tak na slova opozičního poslance Radka Kotena (SPD), který kritizoval formu pomoci uprchlíkům i dodávky zbraní na Ukrajinu.

Zákonodárci z hnutí SPD se nelíbilo, že se vláda podle jeho názoru snaží pomáhat ukrajinským uprchlíkům na úkor českého občana. Odmítl, že by na svém facebookovém profilu podporoval nenávist vůči prchajícím civilistům, třebaže v diskusích pod jeho příspěvky mnozí uživatelé sociální sítě nešetří slovy, která nesou nenávistné konotace.

„Někde ubytovací kapacity končí, a pokud nebudeme mít kde uprchlíky ubytovávat, kde budou bydlet? Ve stanech? Pomáhejme, ale je potřebné zjistit, jaký máme strop. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) říkal, že možná přijde půl milionu lidí, možná milion. Německo zvládlo milion a půl, jsme ale podstatně menší. Takové kapacity nemáme,“ zdůvodnil svůj postoj Koten.

Odmítl, že by na svých profilech podporoval ruskou invazi či ruského prezidenta Vladimira Putina, ačkoliv šéf hnutí Tomio Okamura se v minulosti náklonností k Ruské federaci netajil. Na poslance SPD s velkou dávkou kritiky zareagovala Richterová.

„Několikrát jste sdíleli Putina, hájili jste rozvracení naší země a demokratické společnosti. Vy ani nemluvte o tom, co jsou české zájmy,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS sněmovní místopředsedkyně.

„Není snadné, když k vám přijdou dvě a půl procenta stávající populace. Jsem hrdá na naši zemi, jak jsme se tomu postavili. Ukrajinci bojují za nás, Putinovy jednotky měly pravděpodobně seznamy politiků a lidí tvořících svobodnou společnost, aby je zlikvidovaly. Krematoria tam byly určená pro ně, jednotky měly plány, jak udělat masové hroby. Čelíme všehoschopnému diktátorovi,“ pokračovala rozzlobeně Richterová.

Berme si příklad z Maďarska

„Paní Richterová asi nesleduje můj Facebook, jinak by takové nesmysly neplácala. Nezodpovídám za Facebook Tomia Okamury. Jsem zvolen za SPD a jsem zvolen za občany, jejichž zájmy budu hájit. Co se týká pomoci, souhlasíme, že je potřeba, ale musí to být v našich silách. Musí na to stačit naše kapacity,“ odmítal Koten spoluvinu na někdejší podpoře Putina ze strany hnutí.

Posléze podotkl, že samotná SPD v dolní komoře hlasovalo pro odsouzení agrese ze strany Ruské federace. Podle Kotena by si Česká republika měla vzít příklad z Maďarska, že se konfliktu na Ukrajině straní a nezapojuje se ani do vyzbrojování obránců. „To, že se budou do místa konfliktu dodávat zbraně, ho neukončí. Co se týká dodávky zbraní, není rozumné přilévat olej do ohně,“ pokračoval v pořadu Partie.

„Když říkáte, ať položí zbraně a ať umřou, protože jich nebudou mít dostatek, tak je to nehájení českých zájmů,“ zareagovala prudce k tématu Richterová.

Strop uprchlíků nastavuje terorista Putin

Ke kritice poslance hnutí SPD se přidal také předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. „To, co tady předvedl pan Koten, je přesně ta rétorika, která rozpoutává nenávist mezi lidmi. Strop (kapacit pro uprchlíky) stanovuje agresor, diktátor a terorista Putin,“ navázal na diskuzi v Partii.

„Ukrajinci bojují za Ukrajinu, za nás, za Evropu a za svobodu. Naší povinností je postarat se o jejich ženy a děti, ať už jich bude, kolik bude. Bude to mít dopady na všechny lidi, samozřejmě. Ale absolutně odmítám rétoriku, že když se pomáhá uprchlíkům, tak se nepomáhá občanům. Jsou to spojené nádoby,“ doplnil na závěr Jakob.

Tagy: