Tragické záběry z Buči po odsunu Rusů. Zavraždění civilisté leží v ulicích i masovém hrobu

Ukrajinské síly se radují. V sobotu náměstkyně ministra obrany Hana Maljarová na sociálních sítích informovala, že se podařilo od Rusů osvobodit Kyjevskou oblast. Radost však náhle střídá hrůza. Po odsunu ruských jednotek totiž na Ukrajince čeká jen zkáza a otřesný pohled. Příkladem za všechny je město Buča, ve kterém do hromadných hrobů uložili již 280 těl. Oběti leží i v ulicích, konečný počet dosud nebyl upřesněn. Tragické snímky nyní kolují po sociálních sítích.

„Celá Kyjevská oblast byla osvobozena od vetřelce,“ uvedla Maljarová. Starosta města Brovary, které leží asi 20 kilometrů východně od Kyjeva, už předtím v televizi oznámil, že „ruští okupanti už opustili prakticky celý brovarský okres“.

Dodal, že ukrajinské síly začnou pracovat na čištění regionu od zbývajících ruských vojáků i od „vojenské výzbroje a možná i od min“. Starosta Ihor Sapožko dále řekl, že mnozí obyvatelé se už vrátili do Brovar a že obchody a firmy znovu otvírají.

V noci na sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s televizí Fox News varoval, aby se do osvobozených oblastí lidé vraceli jen opatrně. „(Rusové) položili miny na celém území, v domech, pod stroje, a dokonce i pod těla těch, které zabili,“ uvedl.

Drastickou situaci ve městě Buča popsal její starosta Anatolij Fedoruk agentuře AFP. „V Buči jsme už pohřbili 280 lidí do společných jam,“ přiznal.

Nebylo prý možné to udělat na třech hřbitovech obce v dosahu střelby ruských vojáků. Z města se ruské jednotky stáhly v pátek. Od té doby se objevují stále tragičtější informace a snímky.

Podle AFP byla v jedné ulici seřazena těla nejméně 20 mužů v civilním oblečení. Jeden z mužů měl svázané ruce a mrtvá těla byla roztroušena na několika stech metrech. Snímků lidí, kteří mají svázané ruce za zády, se následně začalo objevovat více.

Příčinu jejich smrti nelze bezprostředně určit. Na sociálních sítích se nyní šíří další snímky obětí ruského počínání. Není jisté, zda se jedná pouze o civilisty nebo i ruské vojáky.

Ukrajinská armáda osvobodila také několik obcí v okolí druhého největšího ukrajinského města Charkova. Podle expertů Kreml po neúspěchu počáteční fáze svého tažení na Ukrajině musel přehodnotit své plány a zanechat neúspěšných snah na obsazení Kyjeva, Charkova, Oděsy a dalších velkých ukrajinských měst.

Tagy: