Mašín exkluzivně: Nechci říct, že o vyznamenání nestojím. Popsal, co mu vadí na filmu Bratři

Josef Mašín

360° 27.10.2023

Nejsem překvapen, že nebudu vyznamenán, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Josef Mašín. Nechce říct, zda o ocenění stojí, či nikoliv, protože „kterákoliv z odpovědí by byla vyložena negativně“. Exkluzivně se také vyjádřil k nově vzniklému filmu Bratři. Vadí mu na něm, že „není o něm s bratrem“ a škodí jejich obrazu.

„Nechci říct, že o vyznamenání stojím, či nestojím. Ať bych odpověděl jakkoliv, moje odpověď by byla vyložena negativně,“ uvedl Mašín. Uvědomuje si, že stále převažují lidé, kteří „Mašíny“ vnímají negativně. „I dneska, po 34 letech po sametové revoluci,“ upozornil.

ČTĚTE TAKÉ: Mašínové nejsou vrazi, to říkají jen Čecháčkové. Jejich útěk na Západ byl zázrak, tvrdí Mertlík

Se svou sestrou Zdenou, která má naopak při sobotní ceremonii od prezidenta Petra Pavla státní vyznamenání převzít, o ocenění příliš nemluvil. „Řekl jsem jí jedinou věc, že pokud ho dostane, tak nechci, aby řekla, že ho přijímá za nás nebo za členy naší odbojové skupiny,“ pronesl.

Nedávno měl v kinech premiéru film Bratři, režiséra Tomáše Mašína, který má příběh Josefa a jeho bratra Ctirada vyprávět. Mašín vysvětlil, proč s ním není spokojen: „Ten film jsem viděl, a není o nás. Tomáš Mašín, který ho dirigoval, řekl, že to nedělá pro nás a aby se ten film líbil mně, ale že ho dělá pro dnešní společnost a českou mládež,“ zdůraznil Mašín. Dodal, že snímek jde ve stopách filmu Jiřího Sequense (osmý díl seriálu Třicet případů majora Zemana s názvem Strach), který vznikl před padesáti lety a který v mínění české veřejnosti zanechal nesmazatelnou stopu, jejíž důsledky jsou viditelné dodnes v tom, jak se k jejich příběhu staví Petr Pavel i jeho předchůdce.

„To, co nám neprospívá, je, že ten film ukazuje nezletilý kluky, kteří tehdá neměli tu možnost lítat se spreji a malovat graffiti, tak dělali tohle a přivedli celou rodinu k neštěstí,“ uvedl Mašín s tím, že tomu tak ale ve skutečnosti nebylo a jeho maminka i strýc Borek byli s jejich činností seznámeni.

Příběh bratří Mašínů patří mezi nejrozporuplnější a zároveň nejsilnější příběhy studené války. Pětičlenná odbojová skupina složená ze Ctirada a Josefa Mašínů, Milana Paumera, Zbyňka Janaty a Václava Švédy začala psát svůj příběh v roce 1951. Mladé muže spojovala jedna zásadní věc –⁠ nenávist ke komunistickému režimu. Rozhodli se proto bojovat a „prostřílet” se na Západ. Během své cesty za svobodou ale byli častokrát nemilosrdní a zanechali za sebou mnoho obětí. Z toho důvodu je spekulováno o tom, zda jsou spíše vrazi, či hrdinové.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mašínův statek v Lošanech u Kolína se proměnil v Památník tří odbojů

Tagy:
komunismus Josef Mašín odboj 360° Skupina bratří Mašínů Petr Pavel státní vyznamenání film Bratři