Mrtvých je po výbuchu luxusního hotelu v Havaně už 26. Zemřela i těhotná žena a dítě

Při výbuchu v luxusním hotelu v Havaně umírali lidé

Počet obětí pátečního výbuchu v luxusním hotelu Saratoga v centru Havany stoupl na 26. Je mezi nimi i těhotná žena a dítě. S odvoláním na kubánskou státní televizi o tom informovala agentura AFP. Dalších nejméně 64 osob bylo převezeno do nemocnice, čtrnáct z nich jsou děti. V původní zprávě Červeného kříže stálo, že mrtvých může být až dvaatřicet, to však místní úřady popřely.

Záchranáři nadále prohledávají trosky luxusního hotelu v naději, že najdou další přeživší. Pátrání se momentálně soustředí na interiér budovy a její suterén. Kubánský ministr zdravotnictví José Ángel Portal agentuře AP řekl, že počet zraněných se může ještě zvýšit.

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel uvedl, že pravděpodobnou příčinou exploze je únik plynu. Ujistil, že to nebyl bombový útok, ale nešťastná nehoda. Podle agentur se zřejmě vznítila cisterna s plynem zaparkovaná před hotelem. Exploze zničila několik pater budovy a velká část vnější zdi je stržena.

„Co se stalo je velmi politováníhodné, zkáza, ztráta životů i zranění. Ještě jednou bych ale chtěl vyzdvihnout rychlost, s níž občané i úřady začaly jednat,“ napsal prezident v sobotu odpoledne na Twitteru.

„Bylo to jako zemětřesení,“ řekla agentuře AP žena, která bydlí nedaleko hotelu.

V okolí hotelu bylo zničeno i několik automobilů. V hotelu s 96 pokoji se v době výbuchu nenacházeli žádní turisté, protože byl v rekonstrukci. Obnovit provoz však měl po dvouleté pauze příští týden, proto se v budově nacházelo relativně mnoho lidí.

„V době neštěstí pracovalo v objektu 51 zaměstnanců,“ řekl na tiskové konferenci Roberto Enriquez Calzadilla, mluvčí vlastníka hotelu.

Jeden z nejluxusnějších hotelů

Hotel vlastní turistická podnikatelská dceřiná společnost kubánské armády Grupo de Turismo Gaviota. Společnost uvedla, že příčinu výbuchu vyšetřuje. Hotel Saratoga byl považován za jedno z nejluxusnějších zařízení ve městě. V minulosti v tomto hotelu bydleli významní politici, podnikatelé či celebrity. V posledních letech však přišel o část movité klientely kvůli otevření nových zařízení v kubánské metropoli.

Výbuch ve známém hotelu přišel ve chvíli, kdy se Kuba snaží oživit své důležité odvětví cestovního ruchu zničené pandemií nemoci COVID-19. Cestovní ruch se začal počátkem letošního roku částečně zotavovat, ale válka na Ukrajině omezila příjezdy ruských turistů, kteří loni tvořili téměř třetinu turistů přijíždějících na Kubu.

Budova byla postavena v roce 1880 jako obchodní středisko a v roce 1933 byla renovována a přestavěna na hotel. Luxusní podnik se z hotelu stal v roce 2005.

Tagy: