Masový vrah z fakulty: Násilné sklony vykazoval už v dospívání, střílet měl po své sestře

Pieta za oběti střelce filozofické fakulty

Nová zjištění o vrahovi z FFUK

Čtyřiadvacetiletý masový vrah David Kozák, který v prosinci 2023 brutálně zavraždil čtrnáct lidí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, svého otce doma v Hostouni a předtím muže s dítětem v Klánovickém lese, vykazoval už v minulosti nebezpečné sklony k násilí. Nové informace deníku MF DNES odhalují, že během dospívání střílel ze vzduchovky na stan, v němž spala jeho sestra, a projevoval znepokojivý zájem o masové vrahy a násilí. Na jeho zhoršující se psychiku měly zřejmě vliv i rodinné vztahy.

David Kozák projevoval násilné sklony už od dětství. Jeden z klíčových momentů, který ukazuje na Kozákovu narůstající agresivitu, se odehrál už během jeho studia na Malostranském gymnáziu. Na letním táboře střílel vzduchovkou směrem na stan, kde spala jeho sestra. Kozák tento incident později vyprávěl spolužákům. „Kamarádi z legrace vyzvali Davida, ať se pochlubí. Vyprávěl to jako veselou historku, mně to ale srandovní nepřišlo,“ uvedla učitelka podle MF DNES s tím, že se proto obrátila na jeho otce. „Měla jsem pohovor s Davidovým tatínkem, který mi k tomu tehdy řekl, ať jsem v klidu, že mají zbraně i doma a že David je poučený a ví, jak se zbraněmi zacházet,“ dodala profesorka.

ČTĚTE TAKÉ: Jak se z tichého studenta stal vrah z FF? Neuměl navazovat vztahy, lidi začal nenávidět

Fascinace Breivikem a japonským anime

Vedle střelných zbraní začal Kozák už v mládí projevovat zájem o masové vrahy. Nejvíce ho fascinoval Anders Breivik, norský terorista, který v roce 2011 zavraždil 77 lidí. Kozák si o něm systematicky vyhledával informace a podobně se zajímal i o další vrahy, včetně Viktora Kalivody, známého jako „lesní vrah“. Tento zájem o násilí a brutalitu se promítal i do Kozákova vkusu na zábavu. Posedlý byl zejména japonským anime, které často obsahovalo extrémní násilí.

Pomoc při sebevražedných myšlenkách

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111. Linka funguje nonstop, anonymně a zdarma pro děti a studenty do 26 let. Česká asociace pracovišť linek důvěry zase nabízí seznam všech aktuálně sdružených linek, kdy si vyberete podle cílové skupiny nebo zaměření na jednotlivá témata.

Asociace poradců pro pozůstalé zase poskytuje profesionální a nestranné služby pro truchlící. Další odkazy a kontakty na jednotlivé poradny či krizová centra například ve větších městech naleznete přehledně na webu Sebevraždy.

Jednou z postav, které Kozáka zvlášť zaujaly, byl Keiji Kiriya z japonského manga komiksu Stačí jen zabíjet. Policejní psycholožka uvedla, že si tuto postavu (Keiji Kiriya) vybral, protože mu imponovala. A později (od jara roku 2023) se k ní sám svým životním stylem přibližoval. Kiriya je charakterizován jako osamělý bojovník bez sociálních kontaktů, zaměřený výhradně na bojové dovednosti, což Kozák vnímal jako ideál.

Kozákova násilná fantazie nebyla navíc omezena jen na masové vrahy. V rámci vyšetřování byly v jeho počítači nalezeny důkazy o jeho posedlosti morbidní pornografií. Kozák sledoval zejména „asijskou produkci“, ve které vystupovaly ženy nalíčené jako zombie nebo mrtvoly.

Rodinné zázemí

Napětí panovalo i v jeho rodinném životě. Ačkoliv vyrůstal v dobře situované rodině, dlouhodobě pociťoval silný tlak na akademický úspěch, což negativně ovlivňovalo jeho psychiku. „Zatímco rodina popisuje D. K. v době před činy jako spokojeného a aktivnějšího, spolužáci mluví o tom, že byl ve stresu. D. K. se sám svěřuje, že je pod tlakem (nespí, málo jí, pije jen zelený čaj),“ uvádí zpráva vyšetřovatelů.

Rodiče, kteří na něj vyvíjeli tlak kvůli jeho studijním výsledkům, se stali terčem jeho hněvu. Kozák otevřeně přiznával, že přemýšlel o tom, jak by jim fyzicky ublížil. „Myšlenky na sebevraždu jsem odsunul stranou, spíše jde o eventualitu. Třeba v rámci hádek s rodiči nějak je potrestat, než k tomu přistoupím, tak jim něco udělat předtím,“ napsal v říjnu 2022.

K plánům na vraždu svých rodičů se přidal i úmysl zničit jejich rodinný dům v Hostouni. Kozák chtěl dům vyhodit do vzduchu pomocí nastraženého výbušného systému. Plánoval vše s pečlivostí a precizností, přičemž podle vyšetřovatelů „jen shodou náhod k tomu nedošlo“.

Zkouška před masakrem

Kozákovy vražedné sklony vyvrcholily útokem na filozofickou fakultu v prosinci 2023. Tento čin však nebyl jeho první vražednou akcí. O několik dní dříve v Klánovickém lese zastřelil dva lidi, rozhodla zřejmě náhoda. „Rozstřílel bych každého,“ napsal ve svém dopise, který po sobě zanechal.

Tato dvojnásobná vražda sloužila jako potvrzení jeho schopnosti vraždit. „Pachatel si potřeboval ověřit, zda je skutečně schopen někoho zabít,“ uvádí policejní psycholožka ve své zprávě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pokud střelec z fakulty lékařce řekl, že chce vraždit, měla to policie vědět, říká kriminalistka Hofmanová

Tagy:
útok vražda masový vrah psychologie krimi MF DNES Filozofická fakulta Univerzity Karlovy rodinné vztahy Klánovický les střelba násilí Hostouň policejní spis David Kozák anime