Jak se z tichého studenta stal vrah z FF? Neuměl navazovat vztahy, lidi začal nenávidět

Tragický útok studenta Davida K., který se odehrál na pražské filozofické fakultě 21. prosince 2023 a přišlo při něm o život sedmnáct lidí, stále provází řada otázek. Jedna z nich se týká samotného střelce a jeho motivace k takto hrůznému činu. Hlubší vhled do jeho osobnosti nyní přinesly znalecké posudky z oblasti psychiatrie a forenzní psychologie, které vypracovaly odbornice Ludmila Čírtková a Gabriela Leblová.

Podle posudků trápily Davida K. sebevražedné myšlenky již od jeho dospívání. Tyto myšlenky byly reakcí na pocity prázdnoty, ztráty smyslu života a nenaplnění. Trpěl také hlubokým pocitem odcizení, nedostatkem radosti a emoční plochostí. Tyto rysy naznačují, že měl smíšenou poruchu osobnosti, která se projevovala schizoidními, narcistickými a disociálními rysy, vyplývá z posudků podle webu Seznam Zprávy. Znalkyně Čírtková uvedla, že David K. byl fascinován násilím, což postupně vedlo až k jeho „toxické fixaci na vražednou činnost.“

ČTĚTE TAKÉ: Spolužačku bodla do zad, schovávaly jsme se na záchodě, řekly děti o útoku na škole v Domažlicích

Jak se z tichého studenta stal vrah?

Přestože David K. neměl diagnózu žádné vážné duševní choroby, jeho porucha osobnosti významně ovlivnila jeho chování. Byl samotářem uzavřeným do svého světa, bez schopnosti navazovat hluboké mezilidské vztahy. Jak se píše v posudku: „Necítil je. A vůbec nechápal princip kamarádství.“

Kde hledat pomoc

Linka první psychické pomoci
Krizová linka pro dospělé, funguje nonstop a zdarma.
116 123
Chatové poradenství: http://linkapsychickepomoci.cz/chat/

Linka bezpečí

Linka pro děti a studenty do 25 let. Funguje nonstop, je anonymní a zdarma.
https://www.linkabezpeci.cz/
Tel.: 116 111
pomoc@linkabezpeci.cz
Chat: https://www.linkabezpeci.cz/sluzby/chatuj-s-nami/

Ačkoliv na gymnáziu měl pár přátel, jeho vztahy s nimi byly spíše povrchní. Z vyšetřovacího spisu vyplynulo, že se spolu ve škole bavili o počítačových hrách, military tématech, historii či anime, avšak hlubší pouto mezi nimi nevzniklo.

Podle některých svědků ze školy David K. svým projevem vždy vybočoval. „Všichni si o něm říkali, že on bude ten, který to ze všech spolužáků dotáhne daleko,“ řekla podle webu Seznam Zprávy policistům jedna spolužačka. Shodou okolností jde o kamarádku dívky, která měla k Davidovi K. pravděpodobně nejblíže a která 21. prosince zavolala záchrannou službu s tím, že má o něj strach. Díky tomu začala policie po Davidovi K. pátrat.

Tyto dvě dívky byly také zřejmě první, které vypozorovaly, že osobnostní potíže jejich známého mají vážnější charakter. S jednou z nich totiž pravidelně mluvil o sebevraždě a dívky mu proto pomohly vyhledat lékařskou pomoc.

V ordinaci psychiatričky se David K. svěřil, že myšlenky na sebevraždu přišly v období covidu, kdy měl spoustu volného času a nudil se. Problémy však měl již dávno předtím a s přechodem na vysokou školu se ještě vystupňovaly. Nedokázal se začlenit do kolektivu a neuspěl ani u dívky, které se velmi neobratným způsobem, připomínajícím spíše stalking, snažil dvořit. Postupně tak jeho zájem o interakci s ostatními vymizel. Během pandemie covidu se pak zcela uzavřel do sebe a svého světa bizarních a násilných představ.

O svých fantaziích mluvil otevřeně

Posudky ukazují, že před psycholožkou otevřeně ventiloval i své agresivní fantazie. Například rok a dva měsíce před střelbou prohlásil, že myšlenky na sebevraždu odsunul a přemýšlí o něčem jiném: „Třeba v rámci těch hádek s rodiči, nějak je potrestat. Než k tomu přistoupím (k sebevraždě), tak jim něco udělat předtím. Takový opak, motiv, je umlátit. Aspoň jednoho… otce,“ svěřil se s tím, že když na to myslel, ulevilo se mu.

Lékařka si to tehdy zapsala s tím, že ale nejevil tendence tyto myšlenky uskutečnit. „Pacienta nadále nehodnotím jako bezprostředně rizikového,“ uvedla do lékařského spisu psychiatrička. Zdůvodnila to tím, že David K. spolupracuje, přistoupil na léčebný plán a otevřeně sdílí své pocity.

V listopadu 2022 pak David K. u lékařky řekl, že myšlenky na vraždu otce přicházejí již méně často. Přesto se ve vzteku objevují. „Vůči rodiči, ale teoreticky i vůči snadnému cíli. Třeba někdo, kdo by to potenciálně nečekal. Třeba spolužák,“ prohlásil podle dokumentace. Zároveň ale uvedl, že takové pocity rychle odeznívaly. Myšlenku, že by skutečně chtěl vraždit, odmítal.

Psychiatrička ho však pro jistotu poslala také na vyšetření k psycholožce, k níž se dostavil přesně rok před útokem na filozofické fakultě. „V mých očích byl v tu chvíli David schopen terapeutické práce, která v jeho případě byla rozhodně indikovaná. On sám však nebyl zcela motivovaný k terapeutické práci, jeho motivaci jsem vnímala ve stadiu tzv. kontemplace,“ uvedla psycholožka při vyšetřování na policii. Jednalo se tak pravděpodobně o poslední snahu Davida K. něco udělat se svým stavem.

Tragická realizace vražedných plánů

V roce 2023 si David K. tajně vyhledával informace o masových vrazích a začal svůj čin systematicky plánovat. Na jaře téhož roku získal zbrojní průkaz, což mu umožnilo legálně držet osm zbraní. O tom, že se léčil na psychiatrii, se jeho praktická lékařka nedozvěděla. Psychiatričce totiž odmítl říci její jméno, a tak neměla komu oznámit, že se u ní léčí. Proto bez problémů získal potřebné lékařské potvrzení pro vydání průkazu, poznamenává web Seznam Zprávy.

Začátkem listopadu si pak vyhledal rozvrh hodin ve čtvrtém poschodí budovy filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha, kde 21. prosince zahájil vražedný útok. Když se se zbraní v ruce blížil směrem k lidem, které zřejmě vůbec neznal, důvod své krutosti vysvětloval podle jednoho ze svědků slovy: „Moc se se mnou nebavíte.“

David K. podle obou znalkyň odpovídá profilu „lone-actor grievance-fueled violence“ – tedy osamělého střelce vedeného záští a křivdou. Jeho neschopnost navazovat vztahy se přelila v nenávist k ostatním. „Každý jedinec potřebuje komunitu, ve které žije. David K. ji neměl. Ani v rodině, ani na vysoké škole, ani v romantických vztazích. Snažil se, jak uměl, ale bezvýsledně. Cítil, že o něj není zájem. Tak vznikl pocit křivdy, ze kterého se odvíjí sekvence motivů – tedy motivační řetězec,“ uvedla psychiatrička Leblová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útočit ve škole může extrovert i tichý jedinec, říká expertka. Rodičům poslala vzkaz

Tagy:
útok sebevražda psychické problémy Praha dospívání Filozofická fakulta Univerzity Karlovy psychologie vražda vrah násilí psychika