Dojemný vzkaz matky 11letého chlapce, který sám přešel hranice: Zachránili jste mu život

Hrdina páteční noci. 11letý chlapec přišel na hranici úplně sám.

Matka 11letého ukrajinského chlapce děkujeme celému Slovensku

Matka 11letého ukrajinského chlapce, který sám přešel hranice se Slovenskem, ve videovzkazu vysvětlila, proč syna poslala na vlak do bezpečí bez doprovodu. Celému Slovensku poděkovala za záchranu jeho života. „Jste malinká země lidí s velkým srdcem,“ pronesla.

Měl u sebe pouze igelitku, pas a telefonní čísla napsané na ruce. Přesto sám dokázal z ukrajinského Záporoží utéct do bezpečí na Slovensku. Odvážného 11letého chlapce slovenští policisté označili za hrdinu. Získal si je svým úsměvem, nebojácností a odhodláním.

Následně se slovenským policistům podařilo spojit s chlapcovou matkou, která svého syna samotného poslala na cestu do bezpečí. V dojemném videu vysvětlila, co za jeho cestou stojí. „Chci vyjádřit svou upřímnou vděčnost všem slovenským celníkům a dobrovolníkům, kteří se postarali o mého syna. Pomohli mu překročit hranice, ke kterým se dostal sám vlakem,“ vzkazuje Júlia Volodymyrivna Pisecká.

Má více dětí, o které se stará sama, je vdova. „Jsem velmi vděčná, že jste mu zachránili život. Vedle mého města je jaderná elektrárna, kterou Rusové ostřelují. Hořela, já jsem však nemohla opustit svou maminku, která se už nemůže sama pohybovat,“ vysvětlila, proč chlapce v těžké situaci samotného posadila na vlak. Jinou cestu, jak ho zachránit, neviděla.

Právě ve vagonu ho našli celníci. Když zjistili, že je sám, vzali ho za ruku a pomohli mu dostat se přes hranice do Slovenska. Tam se ho ujali dobrovolníci, dali mu najíst a postarali se, aby se dostal do Bratislavy. „Ve vaší malinké krajině žijí lidé s velkým srdcem. Prosím, zachraňte naše děti a poskytněte jim útočiště,“ dodávala žena, která jen těžko zadržovala slzy a dojetí.

Policie se nyní obrací na lidi, kteří by mohli ženě a její matce pomoci, aby kontaktovali Sdružení křesťanské společnosti mládeže. Věří, že se jim podaří zbytek chlapcovy rodiny evakuovat na Slovensko, aby mohli být všichni opět spolu.

Tagy: