Mé tělo se změnilo, zašel jsem k lékaři. Legendární Svindal si vyslechl krutou diagnózu

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Krutost rozšířeného českého rčení na vlastní kůži zažil dvojnásobný olympijský vítěz a pětinásobný mistr světa v alpském lyžování Aksel Lund Svindal. Legendární Nor, který v prosinci oslaví teprve 40. narozeniny, si vyslechl nepříjemnou diagnózu. „Už týden po operaci jsem věděl, že prognóza je dobrá,“ napsal Svindal optimisticky na svůj facebookový profil.

„Několik posledních týdnů bylo jiných. Naštěstí týdnů, nikoli měsíců, protože vyhledat lékařskou pomoc se ukázalo jako dobré rozhodnutí,“ začala norská lyžařská legenda vyprávět svůj příběh. Po několika testech a vyšetřeních přišla diagnóza: rakovina varlat.

„Testy, skeny a operace proběhly velmi rychle. A už po prvním týdnu jsem věděl, že prognóza je dobrá. Vše díky prvotnímu rozhodnutí jít k lékaři, jakmile jsem získal podezření, že je něco špatně. Cítil jsem totiž změnu ve svém těle, ale nebyl jsem si jistý, co to je,“ popsal dále Aksel Lund Svindal.

Nebojte se o tom mluvit

Dvojnásobný olympijský vítěz z Pchjongčchangu a Vancouveru vybídl všechny mladé muže, aby rakovinu varlat nepodceňovali. „Věděli jste, že je to nejčastější typ rakoviny u mužů pod 50 let? A že není nic neobvyklého, že rakovinou varlat onemocní i muži krátce po 20. roku života? Já to nevěděl, ale teď už to vím,“ dodal Svindal.

Norský lyžař, který svou závodní kariéru ukončil teprve v únoru 2019, zároveň apeloval na muže, aby se nebáli o svých zdravotních potížích mluvit.

The last few weeks have been different. But I'm able to say weeks and not months because of great medical help, a little...

Posted by Aksel Lund Svindal on Saturday, September 24, 2022

„Někdy je nutné, abyste se vůbec dozvěděli, jestli vám něco není, nebo abyste se rozhodli navštívit lékaře,“ napsal dále Aksel Lund Svindal.

Legendární Nor debutoval ve Světovém poháru v říjnu 2001 jako osmnáctiletý. V seriálu absolvoval 387 závodů, 80krát stál na pódiu, z toho 36krát na nejvyšším stupínku. Celkové pořadí Světového poháru ovládl v letech 2007 a 2009 a získal rovněž dalších devět malých glóbů za vítězství ve všech jednotlivých disciplínách s výjimkou slalomu.

Získal dvě zlaté medaile na olympiádě, a to v super-G a ve sjezdu. Z Vancouveru si vedle zlata odvezl ještě stříbro za sjezd a bronz za obří slalom. Na světových šampionátech zaznamenal celkem devět medailových umístění, z toho pětkrát si odvezl titul mistra světa.

Svindalovu kariéru doprovázela také řada zranění. Jedno z nejhorších se mu přihodilo v roce 2016 po pádu na slavném Hahnenkammu v Kitzbühelu, kdy skončil v záchytné síti jen několik sekund před cílem. Svindal tehdy neustál skok na Hausbergkante a kvůli zranění kolene pro něho sezóna předčasně skončila.

Tagy: