Měla lehnout popelem. Čeští hasiči v Řecku ubránili před plameny odepsanou vesnici

Češti hasiči bránili vesnici v Řecku (30. 8. 2023).

Čeští hasiči bojují s plameny v Řecku

Severovýchod Řecka nadále sužují lesní požáry, na místě pomáhají i čeští hasiči, kterým se v noci podařilo před plameny uchránit vesnici Giannouli. Obec v tu dobu byla evakuovaná a úřady předpokládaly, že ji oheň dostihne. V pátek z Česka přilety do země další posily.

Rhodos, Atény a nově i severovýchod země. Řecko si letos prochází sérií extrémních lesních požárů. U hranic s Tureckem bojují s plameny také čeští hasiči. Těm se povedl obdivuhodný kousek.

Před postupujícím ohněm totiž ubránili vesnici Giannouli, kterou už úřady považovaly za odepsanou.

„Dosud se pohyboval tým ve velké míře v neobydlené oblasti, kde se stále vyskytují nová pásma hoření a vznikají nová ohniska. Vzhledem k nepředvídatelnému šíření plamenů si musí hasiči neustále střežit únikové cesty, aby nezůstali v terénu odříznuti. Oheň už ale opět ohrožuje i obydlené části. Tým se tak přesunul během dne dál na sever, aby chránil před plameny obci Giannouli. Ta už byla místní policií evakuována,“ stálo ve středečním hlášení českých hasičů.

„Náš tým v Giannouli vytvořil obranné postavení, aby nepřešly plameny až do vesnice. Tím to ovšem neskončilo a zásah pokračoval celou noc. Fronta požáru se přiblížila kolem 21. hodiny, českým hasičům se podařilo obec uchránit, poté prováděli dohašování ohnisek,“ uvedli ve čtvrtek hasiči.

Čeští hasiči pomáhají v Řecku už týden. Jejich pomoc se navíc bude stupňovat. Už v pátek odletí do postižené země další tuzemští specialisté.

„V současné době se podnikají všechny přípravné kroky k rotaci týmů v Řecku – připravují se nejen samotní hasiči, ale chystáme také doplnění zásob a technických prostředků, aby byl český tým schopný fungovat v Řecku až do předpokládaného konce nasazení 11. září,“ uvedli hasiči v tiskové zprávě.

Tagy: