Atény ztrácejí své plíce, důležitý park hoří. Zavládl komínový efekt, činila se i žhářská lůza

Hasiči se s požárem v národním parku Parnitha potýkají již několik dní (23. 8. 2023).

Řecko stále sužují požáry

Ničivý požár zasáhl národní park nedaleko řeckého hlavního města, kterému se kvůli filtraci tamějšího ovzduší přezdívá „plíce Atén“. Jihoevropská země se letos potýká s extrémním náporem živelných pohrom. Požáry na severovýchodě země jsou nejhorší, jaké kdy Evropská unie zaznamenala, uvedl komisař pro řešení krizí Janez Lenarčič. Vedle bezprostřední zkázy, která oblasti Řecka zasáhla, mohou pozůstatky požárů zvýšit riziko povodní, sesuvů půdy či extrémních veder.

Národní park Parnitha hraje v ovzduší Atény zásadní roli, svou rozsáhlou zelení mírní úmorná vedra, která město každoročně sužují, zároveň zlepšuje kvalitu vzduchu v metropoli, které je i tak podle společnosti Statista jedno z nejznečištěnějších v Evropě. „Žádné jiné evropské město nedostalo takové požehnání, že se může na svém prahu pyšnit takovým centrem biodiverzity,“ popsala pro New York Times, šéfka řecké sekce organizace World Wildlife Fund Demetre Karavellasová. V posledních dnech se však právě tato oblast potýká s neúprosně se šířícími plameny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejsilnější česká bouřka za poslední roky? Voda zatopila obchody, padaly stromy, nejezdily vlaky

Hasičům se ve středu podařilo oheň částečně dostat pod kontrolu, požár se však znovu rozšířil kvůli takzvanému komínovému efektu. „Bylo to jako ohnivá exploze v soutěsce,“ vysvětlil v televizním vysílání mluvčí hasičů Yiannis Artopios. Plameny měly vyvrhnout miliony hořících částic, které dále rozfoukal vítr. Právě proudění vzduchu je pro požárníky „největším nepřítelem“, vysvětlil jeden z nich reportérům stanice CNN. V oblasti zasahuje 260 mužů, jedno letadlo a tři vrtulníky. S odvoláním na místní hasiče o tom informovala agentura AP.

Zasahující jednotky musely dříve evakuovat obyvatele přilehlé vesnice Agia Paraskevi. Mezi nimi byl i Nikos, který v zoufalých snahách uchránit svůj majetek před blížící se zkázou dva dny proléval zem vodou z hadice. Domov byl prý připraven opustit pouze, „když mu někdo dá k hlavě pistoli“. Když do obce přijeli policisté řídit evakuaci, nerad, ale přece je s manželkou a psem uposlechl. Poté, co se plameny prohnaly vesnicí, novináři ze CNN se na místo vrátili, a jeho dům nalezli jako zázrakem mezi popelem a dalšími troskami nezničený.

Nejhorší rok v zaznamenané historii

Rozsah letošních požárů je i na Řecko nevídaný. „S více než 73 tisíci spálenými hektary jsou požáry v Alexandrupoli ty největší zaznamenané, s jakými se Evropská unie setkala,“ uvedl na sociální síti X eurokomisař pro humanitární pomoc a řešení krizí Janez Lenarčič. Jako nejhorší za poslední roky označili požár na severu země i odborníci z unijní Copernicus Climate Change Service.

Znepokojivá slova potvrdila i tamní vláda. „Řecko prochází, co se klimatických podmínek týče, nejobtížnějším rokem za dobu zaznamenávání a sběru meteorologických dat,“ uvedl mluvčí Pavlos Marinakis. Informovala o tom agentura Reuters.

Žhářské útoky

Řadu z devastujících požárů mají na svědomí i žháři, řečtí policisté jich podle BBC zadrželi již 79. Podle ministra pro klimatické změny a civilní ochranu Vasilise Kikiliase se několik lidí pokoušelo založit další požáry v národním parku Parnitha. „Pácháte zločin proti naší zemi. Žhářská lůza zakládá požáry, které ohrožují lesy, majetek, a hlavně lidské životy,“ uvedl ve čtvrtek v mimořádném televizním vysílání. „Neprojde vám to, najdeme vás a budete přivedeni k odpovědnosti,“ doplnil.

Nad počínáním pachatelů se pozastavil geolog Michalis Diakakis, který varoval před rizikem povodní, sesuvů půdy i urychlení následků klimatických změn v důsledku ztráty lesního porostu. „Nemůžu uvěřit, že všichni ti lidé jsou prostě žháři. Proč to dělají?“ vylíčil své pocity pro CNN.

V Řecku pomáhají i desítky českých hasičů a množství techniky.

Tagy: