Válka v přímém přenosu: Štáb CNN se dostal pod palbu Rusů, reportér se plazil do bezpečí

Reportér CNN Ben Wedeman se s kameramanem ocitli pod ruskou palbou u města Mykolajiv

Ruská vojska ostřelovala ukrajinské město Mykolajiv kazetovou municí, kterou zakazují Ženevské úmluvy, tvrdí generální štáb ukrajinské armády. Pod palbu se dostal i štáb americké CNN, který v okolí města natáčel. Během útoku nebyl nikdo zraněn, Rusové ale zasáhli auto novinářů.

„Jsme v oblasti, kde dochází ke střelbě z obou stran. Dole je město, o které už několik dnů bojují ruské i ukrajinské jednotky. Nejsou od sebe daleko,“ popisoval během vysílání reportér americké CNN Ben Wedeman.

Najednou všichni ze štábu lehli na zem, protože začala palba. „Toč dál,“ křičel Wedeman na kameramana. „Přilepili jsme se k zemi. Slyšíme další dvě dávky střel, které reagovaly na palbu Ukrajiny“ dodal.

Nikdo nebyl zraněn. Ukrajinský voják ale štábu říká, že musí rychle běžet pryč. „Snad jsou naše auta v pořádku,“ přeje si reportér. Všichni mají na sobě plnou ochrannou výzbroj. Jenže za chvíli nastává další problém.

„Jedno z aut se nemůže rozjet, je úplně rozstřílené. Teče nám benzín,“ popisuje Wedeman. Všichni se nasoukají do menšího auta, které je sice také zasažené, ale stále jezdí. „Snažíme se dostat do bezpečí. Dojedeme do vesnice a dáme si pauzu,“ dodává. Všichni se nakonec opravdu dostali ve zdraví do nejbližší obce, tím televizní vstup skončil.

V pondělí večer starosta Mykolajivu uvedl, že ranní raketové údery celkem zabily deset civilistů a dalších nejméně 46 jich utrpělo zranění. Ještě ráno informoval, že při prvním útoku zemřel jeden člověk a pět dalších utrpělo zranění, z toho dva vážné. Ve večerním videoposelství doplnil dalších devět zemřelých lidí a 41 zraněných. Ruská armáda podle něj použila kazetovou munici.

„Ruská vojska ostřelovala Mykolajiv kazetovou municí, kterou zakazují Ženevské úmluvy. Pod nepřátelskou palbu se dostaly civilní čtvrti a zdravotnická zařízení, zejména dětská nemocnice. Jsou tu mrtví a ranění, včetně dětí,“ prohlásil generální štáb ukrajinské armády.

Tagy:
válka CNN Ukrajina Rusko Mykolajiv ostřelování kazetový útok