Meteorický roj Perseidy dosáhl svého maxima. Pozorování může ztížit oblačnost a Měsíc

Perseidy zachycené v kanadské Albertě

Expert o perseidech

V noci na sobotu se na obloze vyskytla úchvatná podívaná, meteorický roj Perseidy. Ten právě v tomto týdnu dosahuje svého maxima. Kromě něj jsou ve skvělém postavení pro pozorování některé z planet naší Sluneční soustavy.

Podle Jana Spratka, odborného pracovníka Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy, záleží především na tom, jaké má pozorovatel podmínky pro sledování noční oblohy.

„Nesmí být oblačnost. Pokud se vám vyhnula, mohli jste zpozorovat větší desítky Perseid v rámci jedné hodiny,“ vysvětluje a dodává, že na škodu byla velká svítivost Měsíce. „Byl zrovna v úplňku. Ono se nezdá, že by to mohl být velký problém, ale je. Některé meteority a následné záblesky totiž nejsou tak velké.“

Jednotlivé meteoroidy jsou pouze malé ledoprachové částice o velikosti zrnek písku. Velikost následného záblesku se odvíjí od toho, jakou rychlostí, standardně činí zhruba 59 kilometrů za sekundu, vstoupí do atmosféry, kde následně shoří. Roj je činný od 17. července do 24. srpna.

V posledních dnech a týdnech je vhodný čas i pro sledování planet. „Poslední dva měsíce je možné velmi dobře pozorovat těsně nad ránem hned několik planet – Saturn, Jupiter, Mars a Venuši,“ pokračuje Spratek. „Na Jupiter nemusíme v tomto období čekat až do úplného rána. Je možné jej výrazně vidět už dříve nad jižním horizontem.“

Venuši je pak možné najít na severovýchodním horizontu. Právě druhá planeta Sluneční soustavy je po Slunci a Měsíci nejzářivějším objektem na obloze.

Tagy: