Na jihu Čech hrozí povodně. Meteorologové varují také před silným větrem

Povodně

Počasí 4.2.2021 9:06

Až do odvolání platí pro Jihočeský kraj druhý stupeň povodňové aktivity. Bdělost platí také pro Středočeský, Plzeňský, Jihomoravský kraj a Vysočinu. Do čtvrteční 14. hodiny je v některých krajích platná i výstraha před silným větrem. Déšť pro čtvrtek meteorologové předpokládají pouze ojediněle, odpolední teploty mohou vystoupat až na 12 stupňů Celsia.

Ve čtvrtek platí povodňová pohotovost zejména pro Jindřichův Hradec, Milevsko, Soběslav, Tábor a Třeboň. Voda v řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny. Možnost zvýšeného odtoku vody může snížit stabilitu stromů v podmáčené půdě, průtoky vody přes komunikace pak mohou zvýšit riziko aquaplaningu, opatrní by proto měli být také řidiči.

„Výraznější vzestupy hladin řek s možností dosažení prvního stupně povodňové aktivity čekáme v podhůří Krkonoš, Orlických hor, Jeseníků a na přítocích středního Labe. Mohou se objevit i na tocích odvodňujících Českomoravskou vrchovinu, také v povodích Dyje a na jihu a jihozápadě Čech,“ informovali meteorologové.

Ojediněle může dojít i k překročení druhých stupňů povodňové aktivity, a to hlavně v povodí Nežárky. „Situace by se měla během dne postupně uklidňovat, i když stoupat ještě budou dolní úseky větších toků,“ doplnili.

ČHMÚ proto doporučuje vyvarovat se plavání či plavení se na lodi. Doporučují omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů. „Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst,“ upozorňují meteorologové.

Výstraha před silným větrem

Povodňová bdělost až do odvolání platí pro Středočeský, Plzeňský, Jihomoravský kraj a Vysočinu. Tání sněhu zvýšilo hladiny řek také v Ústeckém kraji. První povodňový stupeň, tedy bdělost, platí na toku Liboc ve Vilémově na Chomutovsku a na Mandavě ve Varnsdorfu ve Šluknovském výběžku. Vyplývá to z údajů Povodí Ohře.

Středeční obleva s táním sněhu vzedmula hladiny řek také v Královéhradeckém kraji. Prvního stupně povodňové aktivity dosahovaly ve čtvrtek ráno řeky Metuje v Krčíně, Divoká Orlice v Orlickém Záhoří a Cidlina v Jičíně. Vyplývá to z ranních dat hradeckého dispečinku Povodí Labe.

Do čtvrteční 14. hodiny platí také výstraha před silným větrem, a to v Praze, Středočeském, Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. „Očekáváme čerstvý jihozápadní vítr s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h),“ upozornili meteorologové. Kvůli silnému větru hrozí možné poškození stromů a lesních porostů. Proto také doporučují dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel.

Denní teplota ve čtvrtek vystoupá až k 12 °C

Ve čtvrtek se očekává převážně velká oblačnost, místy, zejména na severu a severovýchodě přeháňky nebo občasný déšť, v polohách nad 1 100 metrů, postupně nad 800 m srážky smíšené nebo sněhové. Během dne bude od jihozápadu ubývat srážek a částečně i oblačnosti. Teploty se budou ve čtvrtek pohybovat mezi 5 až 12 °C, v 1 000 metrech na horách kolem 2 °C. Bude vát čerstvý západní až severozápadní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), během dne bude od západu slábnout.

Tagy: