Varovný trend: Seniorů ohrožených chudobou je v Česku 2,5krát více než před deseti lety

V České republice je přes 17 procent seniorů ohroženo chudobou. Česku v tomto ohledu patří třinácté nejhorší místo v rámci Evropské unie. Tuzemští penzisté jsou na tom například podstatně hůře než slovenští, ale překvapivě lépe než němečtí. Vyplývá to z aktuálně zveřejněných dat evropského statistického úřadu Eurostat.

Zatímco průměrná míra ohrožení chudobou je u seniorů v evropské sedmadvacítce víceméně stabilní, v České republice se jejich situace za posledních deset let prudce zhoršila. Podle Eurostatu totiž tento podíl v roce 2010 činil necelých sedm procent. V roce 2019 (novější data zatím nejsou k dispozici) jich tak bylo 2,5krát více.

Vůbec nejmenší podíl seniorů ohrožených chudobou za poslední dekádu žil v Česku v roce 2013, pouhých 13 procent. „Velmi úzce to souvisí s tím, jak se vyvíjejí ceny a relace starobního důchodu a průměrné hrubé mzdy. Zatímco od roku 2009 se takzvaný náhradový poměr zvyšoval až na téměř 44 procent, od té doby setrvale klesá a v roce 2017 se dostal pod 40 procent,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Veronika Hedija, ekonomka z jihlavské Vysoké školy polytechnické.

Daň si vybírá inflace

Podle ní se do této skutečnosti rovněž promítá růst cenové hladiny, která ve sledovaném období vzrostla zhruba o dvacet procent. „Míra inflace u nás navíc v posledním roce byla třetí nejvyšší v Evropské unii. Spotřební koš seniorů je kromě toho mírně odlišný od typického spotřebitele, takže této věkové skupině ceny vzrostly ještě o něco více,“ dodala Hedija.

Ohroženy chudobou jsou přitom, nejen v Česku ale v celé Evropské unii, více seniorky než senioři. Mužům hrozí zvýšené riziko příjmové chudoby přibližně ve 13 procentech případů, u žen je to o čtyři procentní body více. „Je to dáno tím, že mužský starobní důchod je průměrně vyšší než ženský. A to je zase ovlivněno genderovou mzdovou mezerou v průběhu produktivního života,“ dodala Veronika Hedija.

Měřeno tímto kritériem patří České republice pátá nejlepší příčka v celé Evropské unii. Ženy totiž pobírají důchod, který je asi o 13 procent nižší než u mužů. Unijní průměr je pak 29 procent v neprospěch žen seniorek. Největší genderovou mezeru v penzích vykazuje Lucembursko, a to 44 procent, nejmenší naopak Estonsko, rovná dvě procenta.

Na penzi na Slovensko

Ale zpět k ohrožení chudobou. Pokud byste se na základě tohoto kritéria rozhodovali, ve které členské zemi strávit podzim života, pak byste se měli přestěhovat právě do Lucemburska. V malém velkovévodství rozkládajícím se mezi Německem a Belgií je totiž ohroženo chudobou jen sedm procent seniorů ve věkové skupině nad 65 let.

Lucembursko tak z tohoto pohledu vykazuje nejlepší výsledek v rámci zemí Evropské unie. Na opačném konci žebříčku se nachází Lotyšsko, kde se s rizikem chudoby potýká bezmála 54 procent důchodců. Česká republika se se svými sedmnácti procenty nachází prakticky uprostřed unijního „pelotonu“. Jen dva procentní body nad průměrem Evropské unie.

Překvapivým zjištěním možná je, že čeští senioři si v tomto ohledu vedou lépe než jejich německé protějšky. V Německu je ohroženo chudobou bezmála osmnáct procent penzistů. Podobně jako v Irsku. Česko naopak výrazně zaostává za Slovenskem, kde je chudobou ohroženo jen 8,7 procenta seniorů, což je druhý nejlepší výsledek v rámci Evropské unie. Přitom ještě v roce 2013 na tom tuzemští důchodci byli lépe než ti slovenští.

Tagy: