Mezi Mařkou po interrupci a Zemanem není rozdíl. Mají právo na soukromí, říká Pafko

Miloš Zeman

K věci 15.10.2021

Mezi ženou, která chce podstoupit interrupci, a prezidentem není rozdíl, zdůrazňuje břišní lékař Pavel Pafko. „Oba mají právo na soukromí a musí dát k poskytnutí informací o svém zdravotním stavu souhlas,“ dodal v pořadu K věci na CNN Prima NEWS chirurg, který operoval bývalého prezidenta Václava Havla.

Prezident Miloš Zeman zůstává hospitalizován na jednotce intenzivní péče v Ústřední vojenské nemocnici, kam byl převezen v neděli. Jeho diagnóza je však i nadále pro veřejnost záhadou. Podle Pafka všichni lékaři, kteří promovali v České republice, víceméně souhlasí s Hippokratovou přísahou. „Jedna z myšlenek je, že to, co vidím nebo slyším ve vztahu k pacientovi bez jeho souhlasu nepodám nikomu jinému,“ vysvětlil chirurg.

„Představme si nechtěné těhotenství a mladá žena se rozhodne pro interrupci. Přeje si, aby její důstojnost a soukromí vyšlo najevo? V čem se Mařka liší od prezidenta? V ničem. Nepřeje si, aby do jeho souhlasu a soukromí někdo zasahoval,“ dodal Pafko.

Prezident versus ministryně

Na případné námitky, že zmíněná žena není velitelkou ozbrojených vojsk a nemůže ovlivnit sestavování vlády po nedávných volbách, Pafko uvedl: „Prezident je nejvyšší velitel české branné moci. Co kdyby paní ministryně obrany šla na interrupci a nemohla by vykonávat funkci? Může se to stát? Může. Je vhodné vykládat o tom, že bude neschopná práce, protože jde na interrupci? Bez jejího vědomí v žádném případě.“

„Můžete o mně vědět, jestli jsem práceschopný, ale já rozhodnu, jestli řeknu, s čím ležím v nemocnici,“ doplnil Pafko.

Tagy: