Mickey Mouse vznikl ve vlaku a z nouze. Proč Walt Disney musel falšovat svůj věk?

Walt Disney je jedním z nejznámějších jmen na světě. Filmy a postavičky vytvořené jeho studiem zná téměř každý. Sám producent vedl fascinující život, v mládí falšoval svůj věk, miloval železnici a právě při cestě vlakem začal pracovat na ikonickém Mickey Mousovi. Co všechno muž, který 15. prosince roku 1966 zemřel, stihl?

Walt Disney se narodil 5. prosince 1901 v Chicagu jako čtvrté z pěti dětí. Ve čtyřech letech se přestěhoval s rodinou na farmu v Marceline ve státě Missouri. Právě tam se malému Waltovi dostalo prvního povzbuzení pro jeho rozvíjející se zájem o kreslení, a to jak od tety, tak od souseda, který byl lékařem v důchodu.

Disneyho otec však měl v Marceline potíže s obživou a v roce 1910 farmu prodal. Následujícího roku rodina zamířila do Kansas City. V roce 1917 pak zpět do Chicaga.

Nastoupil do armády

V 16 letech Walt zanechal studia na střední škole a v době, kdy Spojené státy bojovaly v první světové válce, vstoupil do sanitního sboru Červeného kříže. Zfalšoval přitom svůj rodný list, aby splnil podmínku věkové hranice 17 let. Koncem roku 1918, krátce po podepsání příměří, které ukončilo boje, byl poslán do Francie. Než Disney v organizaci 1919 skončil, věnoval se zejména řízení úředníků Červeného kříže.

Po misi u Červeného kříže se přestěhoval do Kansas City a doufal, že se stane novinovým karikaturistou. Místo toho si našel práci při tvorbě reklam pro časopisy a kina, poté se začal zajímat o animaci. V roce 1922 si otevřel filmové studio Laugh-O-Gram, které se však potýkalo s finančními problémy a o rok později bylo uzavřeno. Vzápětí se přestěhoval do Hollywoodu a spolu se svým starším bratrem Royem založil studio Disney Brothers.

O první postavičku přišel

Po produkci řady krátkých animovaných filmů začalo studio v roce 1927 natáčet seriál o první výrazné postavičce, kterou Disney vytvořil. Šlo o králíka Oswalda. V následujícím roce však Disney o práva na svůj výtvor přišel a mnoho jeho zaměstnanců bylo propuštěno kvůli firemnímu sporu. V reakci na to uvedl novou, ještě ikoničtější postavu. Původně se jmenovala Mortimer Mouse, později získala přezdívku Mickey. Mickey Mouse oficiálně debutoval v roce 1928, v jednom z prvních kreslených filmů, v němž byly použity synchronizované zvukové efekty.

Myšák se stal rychle hvězdou. Když měl Mickey v roce 1929 ve filmu poprvé promluvit, Walt nebyl spokojen s tím, jak postava nadabovaná hercem zněla, a tak jí propůjčil na téměř 20 let svůj vlastní hlas. Až pak prohlásil, že je příliš zaneprázdněn, než aby v dabování pokračoval.

Během války vytvářeli Disneyho zaměstnanci vzdělávací filmy pro řadu federálních úřadů, včetně krátkého animovaného filmu The New Spirit z roku 1942, který si objednalo ministerstvo financí, aby povzbudilo lidi k placení daní z příjmu. Snímek, v němž hrál kačer Donald, byl promítán v tisících kin a získal nominaci na Oscara.

Propagandistické filmy

Studio Disney také natáčelo výcvikové filmy pro americkou armádu a bezplatně vytvořilo více než tisíc insignií pro vojenské jednotky. Ačkoli Disney zpočátku nechtěl riskovat, že si poškodí image nepolitického baviče tvorbou zjevně propagandistických děl, jeho tým později vytvořil krátké animované filmy, jako byl například v roce 1943 Der Fuerher's Face, který si dělal legraci z nacistů, a v němž opět hrál kačer Donald.

Slavný filmař byl fascinován vlaky. Jeho otec a strýc pracovali na železnici a Walt jako teenager v Kansas City krátce prodával ve vlacích noviny a občerstvení. Právě během cesty vlakem z New Yorku do Los Angeles v roce 1928, tedy poté, co se dozvěděl, že ztratil práva na králíka Oswalda, začal Walt rozvíjet myšlenku Mickey Mouse.

Milovník vlaků

Později Disney stavěl složité modely vláčků, aby se odreagoval od stresu z práce. Koncem 40. let si vytvořil malou parní lokomotivu a poté, co se v roce 1950 přestěhoval do nového domu v losangeleské čtvrti Holmby Hills, položil kolem pozemku půl míle kolejí. Oblékal se do oděvu strojvůdce a vozil návštěvníky na své železnici Carolwood Pacific Railroad, pojmenované podle ulice, v níž bydlel.

Jeho vášeň pro vlaky se odráží i v Disneylandu, který je od svého otevření v roce 1955 domovem tohoto druhu přepravy.

Disney původně zamýšlel vybudovat malý zábavní park poblíž svého studia v Burbanku, jeho plány však brzy nabyly větších ambicí a v roce 1953 si najal výzkumnou firmu – ta našla optimální místo v jižní Kalifornii. Stavba Disneyland v Anaheimu byla zahájena v červenci 1954, otevřen byl o rok později, 17. července. Neproběhlo to však hladce – lidé vyráběli falešné vstupenky, park byl přeplněn, atrakce se rozbíjely, části parku nebyly dokončeny a Fantasyland musel být uzavřen kvůli úniku plynu.

Byl Disney zmrazen?

Přesto měl Disneyland okamžitý úspěch a již po měsíci jej navštívilo více než půl milionu hostů. Walt, který se na rozvoji Disneylandu významně podílel, v parku rád trávil čas a měl zde dokonce i byt.

V listopadu 1966 lékaři zjistili, že Disney, který byl dlouholetý kuřák, má rakovinu plic. 15. prosince zemřel v nemocnici v Burbanku ve věku 65 let. Nedlouho po jeho smrti se v bulvárním tisku začaly objevovat zprávy o tom, že byl režisér kryogenicky konzervován (zmrazen s nadějí, že věda jednoho dne umožní jeho oživení). Navzdory přetrvávajícím fámám ohledně Disneyho a kryoniky byl ve skutečnosti zpopelněn a jeho popel byl uložen v mauzoleu na hřbitově Forest Lawn v kalifornském Glendale.

Tagy: