Miliardář chce stavět moderní superměsto. Vládnout v něm má hybridní kapitalismus

Vlivný americký miliardář Marc Lore představil plán supermoderního města pro pět milionů obyvatel, které by nejraději vystavěl v poušti. Metropole má být napěchovaná nejnovějšími technologiemi, udržitelnými projekty, zelení a ekologickou dopravou. Lore ale potřebuje peníze na výstavbu – asi 400 miliard dolarů (zhruba 8,6 bilionu korun).

V posledních letech se s utopickými plány na futuristické metropole roztrhl pytel. Zatímco v Egyptě staví v moderním duchu nové hlavní město a v Číně rýsují plány vzdušného ostrova, americký podnikatel Lore sní o stylové pouštní aglomeraci v USA. Muž, který působil v čele americké divize Walmartu a ve volném čase koupil klub v NBA, teď ve spolupráci s dánskými architekty představil první vizualizace projektu Telosa.

Město má vzniknout úplně od nuly, kdesi v poušti v Nevadě, Utahu, Idahu, Arizoně či Texasu. To ještě Lore neví. Celková rozloha pětimilionového města bude zřejmě 600 milionů metrů čtverečních. Metropole Telosa má být skutečným městem budoucnosti – energeticky soběstačná, ekologicky přívětivá a tamní vodovodní systém by měl být navržený tak, aby nikdy nevyschl. V souladu s posledními trendy dopravy budou vozidla v Telose elektrická a povětšinou autonomní, nebudou tedy potřebovat řidiče. Pro spalovací motory ve městě nebude místo.

Podle americké CNN bude ve městě dokonale budovaná občanská vybavenost. A to tím způsobem, aby se každý rezident Telosy mohl do 15 minut dostat do školy, práce či obchodu. Celé lokaci má pak vévodit okázalý mrakodrap.

Sociální kapitalismus

Zatímco se architekti a designéři starají o vzhled města, sám Lore už odhalil detaily ekonomického systému, jaký by chtěl v Telose nastavit. Americký podnikatel míní, že kapitalismus je v USA už vyčpělý a příjmová nerovnost stahuje zemi ke dnu. Na druhou stranu nevidí východisko ani ve vyšším zdaňování půdy a socialismu. Lore se tak rozhodl oba politické a ekonomické směry smíchat.

Americký podnikatel je zastáncem sdílené ekonomiky, která v posledních letech slaví úspěch po celém světě. Lidé si navzájem půjčují auta, domy či nářadí. Lore hodlá jít ještě dál – chce, aby lidé sdíleli půdu.

Tím, že budou všichni občané Telosy vlastnit půdu, na které vyrostou domy, budou v budoucnu shodně profitovat z její rostoucí hodnoty. Zároveň pak budou moci společně rozhodovat o dílčích projektech a expanzi města. Alespoň v to Lore doufá. „Bude to nejvíce otevřené, férové a inkluzivní město na světě,“ věští americký podnikatel.

První obyvatelé Telosy chce přivítat už v roce 2030. Jméno města je odvozeno od řeckého „telos“, což znamená „smysl života“ nebo „závěrečný cíl“.