Přeočkování po devíti měsících? Zoufalí praktici volají, že už teď zažívají peklo

Aplikace Tečka slouží k prokazování bezinfekčnosti, čTečka pak ke kontrole platnosti certifikátů

Co znamená zkrácení certifikátu?

Platnost očkovacích certifikátů se zkrátí a posilovací dávku vakcíny proti covidu budou od 1. ledna potřebovat všichni. Oznámil to ve čtvrtek na on-line tiskové konferenci ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Současná kapacita očkovacích center přitom na takový nápor není připravená. A lékaři říkají, že i oni sami jsou na hraně svých kapacit.

Zelená je barvou platného očkovacího certifikátu v aplikaci Tečka. Podle plánu ministerstva zdravotnictví ale po devíti měsících od ukončeného očkování změní barvu a dotyčný dostane upozornění, ať si dojde na posilující dávku. Vojtěch navíc na tiskové konferenci také uvedl, že jeho resort vyzve lidi očkované jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson k přeočkování mRNA vakcínou od Pfizer/BioNTech nebo Moderny.

Lidé budou mít od upozornění zhruba dva měsíce na to nechat se přeočkovat. A podle ministerstva zdravotnictví si budou moci zvolit vakcínu. Problémem jsou ale nyní kapacity lékařů, kteří mohou očkovat. „Chceme, aby se lidé očkovali, ale zároveň potřebujeme, aby (lékaři) pečovali o návaly lidí s respirační infekcí,“ uvedla hlavní náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková.

Očkovací centrum v Kotvě?

Podle výpočtů sociologa Daniela Prokopa budou očkování ať už posilující nebo první dávkou v příštích měsících potřebovat téměř dva miliony lidí, a to včetně dětí. „To znamená, že denně potřebujete zhruba 150 tisíc očkování,“ má jasno Prokop.

Nyní se počet očkovaných pohybuje přibližně na polovině, tedy na 60 až 70 tisících dávkách denně. Nové očkovací centrum by mělo vzniknout uprostřed Prahy ve čtvrtém patře Obchodního domu Kotva. Podle informací CNN Prima NEWS ministerstvo očekává, že by se na celkové ploše dvou tisíc metrů čtverečních měly v polovině prosince očkovat tisícovky lidí denně. „Jsme připraveni budoucímu provozovateli poskytnout od několika stovek po několik tisíc metrů čtverečních,“ prozradila správkyně Obchodního domu Kotva Jana Šímová.

Praktici zažívají peklo

Na hraně svých kapacit ale jsou už i praktičtí lékaři. „V tomto týdnu dosáhneme čísla 100 tisíc, což se bude blížit našemu limitu. Asi nejsme schopní očkovat více než 120 tisíc lidí týdně z toho důvodu, že v ordinacích zažíváme úplné peklo,“ zdůraznil předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.

„Číslo praktiků, kteří se do očkování zapojují, narůstá. Někteří neočkují. Udávají, že jsou zahlceni péčí o pacienty s covidem. Kromě toho běží sezóna respiračních onemocnění, mají chronické pacienty a další činnosti. Kolegové reálně tráví mnoho hodin v ordinaci navíc,“ dodal Šonka.

Změny v očkovacích certifikátech bude ve čtvrtek projednávat Centrální řídící tým ke koronaviru. Hned potom by ho chtěla schválit vláda.

Tagy: