Cikrt: Babišův výrok podepisuji. Lidé věří nesmyslům a jsou na zdravotníky agresivní

Tomáš Cikrt

Co na to vaše peněženka (1201)

Agresivita vůči zdravotníkům je důsledkem toho, že lidé věří nesmyslům. Lidé navíc ztratili důvěru ve vládu a opatření, což se negativně projevuje vůči těm, kteří pomáhají a zachraňují. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to řekl šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt.

Ve středu v Poslanecké sněmovně Andrej Babiš (ANO) řekl, že lidé jsou vůči zdravotníkům agresivní, protože čtou nesmysly. „To bych podepsal všemi deseti. Je to smutný důsledek nedůvěry lidí v opatření, ve vládu. Epidemie trvá strašně dlouho. U části lidí, kteří nejsou obdařeni dostatečným intelektem a slušností, se toto pnutí projevuje negativně vůči těm, kteří nám tu pomáhají a zachraňují. To jsou zdravotníci,“ má jasno Cikrt.

„Je to hlavně smutné. Zdravotníci se to snaží zvládnout a měli bychom jim spíše poděkovat,“ reagoval ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek. „Epidemie se vždycky rychle rozjede, pak začínáme brzdit plošnými opatřeními, což lidi znervózňuje. Bohužel se to promítá v agresi,“ doplnil ho ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Filip Pertold.

České zdravotnictví je stabilní

Podle Kabátka je české zdravotnictví i přes pandemii koronaviru stabilní a dokáže zvládat zátěž, co se týká nákladů. „Kromě toho nám zdravotníci a celý systém ukázal, že je robustní a stabilní. Je ale potřeba říci, že i díky aktivním krokům vlády – hned po začátku pandemie přišla s navýšením plateb za státní pojištěnce, což je jeden ze zdrojů financování,“ řekl Kabátek.

„Pan ředitel je skromný, ale situaci se podařilo zvládnout i díky rozumnému systému zdravotních pojišťoven v čele s VZP. Pojišťovny vytvořily rezervy a nenechaly zdravotnická zařízení na holičkách,“ chválil Cikrt.

Děláme školácké chyby

Podle Pertolda děláme obrovské chyby v tom, že se vždycky soustředíme na náklady uvnitř zdravotnického systému a nedíváme se na náklady kolem. „To se třeba projevuje ve financování testování, které dávno mělo být vyjmuto ze zdravotního pojištění a financováno ze státního rozpočtu. Děláme školácké chyby. Očkování rozjíždíme relativně pozdě a teď složitě hledáme logistickou cestu. Prevence v ekonomice i zdravotnictví je základ,“ vysvětlil.

Cikrt vládu dlouhodobě kritizoval za to, že ve zdravotnictví nepřišla s něčím odvážným. Padla tedy otázka, jaký má názor na budoucí kabinet. „Jsem trošku radikálnější a od politiků očekávám odvážná řešení. Je pravda, že v této koalici je spousta lidí, kteří zdravotnictví rozumí. Je škoda, že tento potenciál není lépe využit,“ řekl Cikrt.

Tagy: