Výborný vyhlásil válku divočákům: Chce je likvidovat i luky, novela vadí myslivcům

S novelou zásadně nesouhlasí myslivci.

Divočáci a naštvaní myslivci

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) vyhlásil válku přemnoženým divočákům. Divoká prasata totiž stále častěji pronikají i do měst. Připravovaná novela mysliveckého zákona navrhuje řadu změn. Počítá například se zmenšením honitby z 500 hektarů na polovinu, ale i s vydáváním povolenek k lovu pro zemědělce. Myslivcům se ale nelíbí a mají k ní výhrady. Podle nich povede k rozpadu současných honiteb a ke zvyšování počtu černé zvěře.

„Čelíme obrovským škodám na lesních porostech. Ročně vyhazujeme de facto do kanálu dvě a půl až čtyři miliardy korun,“ vysvětlil Výborný. Na další detaily připravované novely zatím města vyčkávají.

ČTĚTE TAKÉ: Čtvrtý nejhorší výsledek v historii. Schodek státního rozpočtu vzrostl na 210,7 miliardy

„Jakékoli zlepšení legislativy, které pomůže s vyšší regulací divokých prasat, vnímám pozitivně, divočáci nám tady běhají po městě a je potřeba s tím něco dělat,“ uvedl pro CNN Prima NEWS zastupitel města Ústí nad Labem Petr Křivan (UFO). Právě v Ústí prasata před nedávnem navštívila budovu magistrátu.

Další stádo vyrazilo na sídliště v Děčíně. Nával divočáků často nestíhají ani odchytové klece. „Opatření užíváme všichni stejně, včetně odchytových klecí, včetně pachových ohradníků. Je, myslím, oprávněná obava, že nám ta novela přinese větší administrativní zátěž,“ okomentovala náměstkyně děčínského primátora Anna Lehká.

S novelou zásadně nesouhlasí myslivci. Podle nich povede k rozpadu současných honiteb a ke zvyšování počtu černé zvěře. „Navržená novela jednoznačně naruší spolkovou činnost na vsích a povede k narušení vztahů mezi myslivci,“ řekl Jiří Janota, předseda Českomoravské myslivecké jednoty. Ani automatické povolenky k lovu podle nich počty divočáků ve městech nezmění. „Jedinou výjimkou je, že bude umožněn lov lukem, který je nehlučný, ale zase ta komunita lovců není početná,“ dodal Janota.

„Budeme nově stanovovat plány lovu, které bude muset místní myslivecké sdružení plnit, pokud je plnit nebude, tak se bude vystavovat možným sankcím, které navyšujeme,“ upřesnil ministr. Sankce pro myslivce se zvyšují až na půl milionu. Novelu by měla vláda projednat zhruba za čtvrt roku.

Tagy: