Miss USA se stala první Afroameričanka, která reprezentovala stát Mississippi

V USA se volila Miss v rouškách.

Spojené státy volily královnu krásy zahalenou v roušce. I když porota měla možnost si dívky jednotlivě prohlédnout, zvítězila nejen krása, ale i inteligence. Vítězstvím Asyi Branchové z Mississippi se píšou i nové dějiny. Byla totiž prví Afroameričankou, která tento stát na soutěži reprezentovala, a dokonce ji i vyhrála.

Volba Miss USA se v době pandemie lišila v několika věcech. Dívky držely doporučené rozestupy, a když stály vedle sebe, zdobily jejich obličeje blyštivé roušky. Porota si ale jejich tváře mohla dobře prohlédnout při vystoupení každé z nich.

Během finálového večera porotce nejvíce okouzlila Asya Branchová z Mississippi. „Pro mě bylo nejtěžší, že jsem se s děvčaty nemohla obejmout. Musely jsme dodržovat sociální distanc, i když jsme se za tu dobu staly jedou velkou rodinou a já je všechny beru jako moje sestry,“ řekla nová Miss USA.

Dvaadvacetiletá kráska je vůbec první Afroameričankou, která byla z Mississippi vyslána do soutěžního klání o nejkrásnější ženu USA. Ve státě totiž dřív platil otrokářský systém. „Je to neuvěřitelné, je to historický moment,“ řekla Asya Branchová.

Nová miss pochází z osmi dětí. Její otec pracoval v armádě a maminka byla asistentkou učitele. Neměla ale idylické dětství. Když jí bylo deset let, přišla si pro otce policie a lidé se na její rodinu začali dívat skrze prsty. To mladou dívku tenkrát velmi ovlivnilo.

Asya začala pomáhat dětem s uvězněnými příbuznými. V 17 letech se účastnila letní školy na Harvardu a vystudovala žurnalistiku na univerzitě v Mississippi. Podle CNN ji její zkušenosti v rodině inspirovaly a je zastánkyní reformy trestního práva. V roce 2018 se dokonce sešla s prezidentem Donaldem Trumpem a dalšími úředníky na vysokých postech. Bavila se s nimi o opatřeních, která by mohla pomoci v reintegraci bývalých vězňů do společnosti.

Nejkrásnější žena USA má dokonce svoji vlastní kosmetickou značku s názvem Branch Beauty. Kvůli účasti v soutěži ale musela svoje podnikání na nějaký čas pozastavit.

Nejdéle úřadující miss v historii USA

Spolumoderátorkou finálového večera byla loňská Miss USA Chelsea Krystová, která se kvůli pandemii stala nejdéle vládnoucí vítězkou v historii. Kvůli koronaviru se totiž letošní volba několik měsíců odkládala. Na pomyslném trůně kralovala 557 dní. Chelsea měla ještě jedno prvenství, a to jako nejstarší miss, která byla v USA korunována. V dubnu oslavila 29 let.

Tagy: