Většina Čechů ignoruje prevenci. Bojí se, že jim doktoři něco zakážou, tvrdí odbornice

Martina Koziar Vašáková a Eva Kovandová

Bojí se Češi doktorů?

Zubní kazy, cukrovka, rakovina plic a jiných orgánů. Tomu všemu může zabránit včasná lékařská prohlídka. Tu však pravidelně absolvuje jen málo Čechů. Prevenci nejčastěji odkládají kvůli práci nebo strachu, že jim lékař zakáže kouřit nebo jíst nezdravě. Odbornice se ve vysílání CNN Prima NEWS shodly na tom, že v zemi zaostává edukace pacientů. Ti často neví, jaké mají možnosti.

„Bohužel valná většina Čechů na prevenci moc nedbá, a to i u svých dětí. Neuvědomují si, že máme nějaký genetický základ, ale to ostatní je naše odpovědnost, abychom dožili co nejdéle a nejlépe,“ uvedla Martina Koziar Vašáková, přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní Thomayerovy nemocnice.

ČTĚTE TAKÉ: Když antibiotika ohrožují zdraví: Klíčový je přístup lékaře. Jak zajistit bezpečí?

Česko prý přitom nabízí portfolio preventivních prohlídek, které by mu jiné státy mohly závidět. Zejména pak ty na včasnou detekci rakovinových onemocnění. Češi mohou využít programy na rakovinu prsu, děložního čípku, tlustého střeva nebo plic. „Přichází i prostata a rakovina slinivky,“ doplnila Vašáková.

Každý dospělý Čech má nárok na preventivní prohlídku u praktického lékaře jednou za dva roky. Náklady plně hradí pojišťovna. Pacientům starším 40 let by pak měl lékař vyšetřit riziko kardiovaskulárních nemocí, sdělila Vašáková: „Vyšetřit tuky, cukry, případně poradit změnu stylu, nabídnout nutričního terapeuta nebo intervenci proti kouření.“ Obzvlášť by na prevence měli docházet lidé s genetickou dispozicí.

Proč Češi podceňují prevenci?

Spousta lidí zanedbává zdravotní péči kvůli práci. Někteří mají dokonce strach, že je lékař nějak omezí. „Lidé, kteří vědí, že jsou obézní, a tudíž mají riziko cukrovky, nepůjdou k lékaři, aby nemuseli přestat jíst,“ uvedla příklad přednostka. „Tito lidé, dokud nemají ortel diagnózy, se cítí komfortnější bez omezení, které by nutně muselo přijít.“

Příčinou zanedbávání prevence je i špatná edukace pacientů, zmínila ředitelka kanceláře představenstva hospodářské komory Prahy 1 Eva Kovandová: „Vnímám to tak, že člověk není úplně dobře informovaný,“ řekla. Informace o možnostech prohlídek musí podle ní pacienti složitě dohledávat.

Pražanům by mohla situaci usnadnit i konference s názvem Prevence půl zdraví, která se koná v úterý ve Slovanském domě. „Na ní vystoupí spousta odborníků, kteří lidem poradí, jak zdravotním komplikacím předcházet,“ dodala Kovandová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proč jsou na tom dnešní děti psychicky tak špatně, jaké mají problémy a co musíme udělat, aby se situace zlepšila?

Tagy: