Modrého nebe se nedočkáme. Saharský prach opět zakalí oblohu, meteorologové vydali varování

I během neděle zůstane obloha po většinu dne zakalená (ilustrační foto).

Počasí během Velikonoc bude i nadále ovlivňovat prach ze Sahary. Obloha bude většinou zakalená, platí smogová situace v celých Čechách a části Moravy a Slezska. Teploty i nadále zůstanou vysoké.

V neděli byly už po ránu na Moravě a ve Slezsku velmi vysoké teploty, které dosahovaly až 18 °C, zatímco v Čechách bylo znatelně chladněji, kolem 5 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Smog sužuje jižní Čechy a Vysočinu, viníkem je saharský prach. Rakousku hrozí „krvavý déšť"

„Oblačnost bude v průběhu dne proměnlivá, většinou ale vysoká,“ poznamenal meteorolog CNN Prima NEWS Martin Adamovský s tím, že bychom neměli očekávat modrou oblohu. Teploty budou i přes den vysoké, pohybovat se budou nejčastěji kolem 20 °C.

V celých Čechách a části Moravy a Slezska platí výstraha před zvýšenými koncentracemi prachu v přízemní vrstvě, což je následek přílivu saharského prachu. „Budoucí vývoj je velmi nejistý, jedná se o poměrně nestandardní situaci. Koncentrace se mohou v dalších hodinách snižovat, ale také výrazněji zvyšovat,“ uvedli odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Saharský písek se na našem území může pohybovat až do pondělí. To se očekávají projevy zejména na Moravě, ve vyšší míře na jihu našeho území,“ dodali meteorologové z ČHMÚ.

V pondělí bude přes naše území přecházet také zvlněná studená fronta, která s sebou přinese velké teplotní výkyvy. Zatímco na západě budou maxima kolem 15 °C, na východě kolem 23 °C a postupně se přidá i déšť, přeháňky a také bouřky.

VIDEO: Kde si ještě o Velikonocích zalyžujete?

Tagy: