Momenty války: Válečná loď poslaná do p*dele a pekelná smůla ruského vojáka

Ruská invaze na Ukrajinu je bezpochyby nejkrvavějším konfliktem v Evropě od druhé světové války. Součástí ničivé agrese, která se naplno rozjela v únoru 2022, jsou kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší desátý díl série s názvem Momenty války.

Válečná loď poslaná do p*dele

Jeden z nejznámějších příběhů války na Ukrajině započal hned v první den ruské invaze, tedy 24. února 2022. Okupanti kromě jiného zaútočili i na Hadí ostrov. Místní ukrajinská základna se z ničeho nic ocitla pod ruskou palbou.

Útok vedl gigantický křižník Moskva – pýcha ruského námořnictva a vlajková loď Černomořské flotily. Právě tuto loď obránci Hadího ostrova poslali „do pr*ele“, když byli vyzváni k tomu, aby se vzdali. Okupanti následně ostrov vybombardovali. Podle prvotních zpráv mělo všech 13 ukrajinských pohraničníků zahynout, později se objevily zprávy o jejich zajetí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Momenty války: Školní aktovky okupantů a útěk ukrajinského vojáka z hrobníkovy lopaty

Netrvalo příliš dlouho a přišla drtivá pomsta. Již v dubnu 2022 Ukrajinci Moskvu trefili dvěma protilodními střelami Neptun. Asi den po zásahu se obrovské plavidlo měřící na délku přes 180 metrů poroučelo ke dnu. Podle ukrajinské verze časopisu Forbes měl obávaný křižník cenu 750 milionů dolarů (zhruba 17,5 miliardy korun).

V létě téhož roku si Ukrajinci vzali Hadí ostrov zpět. Na znovudobytí se výrazně podíleli ukrajinští operátoři proslulých tureckých dronů Bayraktar.

Dobře to nakonec dopadlo i v případě obránců ostrova. Později totiž došlo k výměně zajatců, čímž se Ukrajinci – včetně autora výroku o ruské válečné lodi Romana Gribova – dostali na svobodu. Rázná odpověď Ukrajinců doslova obletěla celý svět a stala se jedním z hlavních symbolů ukrajinského vzdoru proti agresi. Příběh byl dokonce vyobrazen na poštovní známce tamní pošty.

Pokus o sebevraždu, nebo slepota ruského řidiče?

Loni v říjnu se na internetu objevilo video, které ukazovalo jen těžko pochopitelné chování posádky ruského obojživelného obrněného transportéru MT-LB. Jeho řidič bez váhání najel do početné a velmi dobře viditelné řady protitankových min. Následovala obrovská exploze a fatální poškození pancéřovaného vozidla.

„Ruský řidič MT-LB, zřejmě s velmi omezeným zrakem, vjel do řady protitankových min TM-62. Výsledek se dostavil podle očekávání,“ komentovala záběry stránka Ukraine Weapons Tracker.

Na videu lze skutečně vidět ruský obojživelný obrněný transportér, který se pohyboval po silnici v nespecifikované oblasti. V cestě mu stály dvě řady dobře viditelných protitankových min, které ve válečné zóně zřejmě nastražila ukrajinská armáda.

Počínání řidiče vozu MT-LB lze jen těžko pochopit. Obrněnec totiž bez zaváhání pokračoval ve své cestě, dokud ho nezastavila první řada zmíněných min.

Otázkou je, zda šlo skutečně o těžko vysvětlitelnou chybu ruského řidiče, nebo o záměr. „Ruský řidič se rozhodl ukončit svůj pobyt na Ukrajině přejetím velmi viditelné řady protitankových min,“ spekulovala například stránka Visegrád 24.

Pekelná smůla ruského vojáka

Ukrajinské ministerstvo obrany loni v listopadu odtajnilo brutální záznam z bojů v Doněcké oblasti nedaleko obce Pavlivka. Ukrajinské armádě se tam povedlo zničit ruský tank. Obrněnec nejdříve najel na protitankovou minu, poté jej dorazili ukrajinští vojáci střelou z raketového komplexu Stugna-P. Exploze vymrštila jednoho z okupantů několik metrů do vzduchu.

„Bezpečnost je pro ruské okupanty na Ukrajině kluzkým pojmem. Když nesedí uvnitř tanku, je to nebezpečné. Když sedí uvnitř tanku, je to nebezpečné. Když stojí na tanku, je to velmi nebezpečné. Na Ukrajině pro ně nejsou žádná bezpečná místa,“ uvedl ukrajinský resort obrany ve svém prohlášení na sociální síti X.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

Už dříve se ve veřejném prostoru objevilo několik videí ze zmíněného úderu. Jeden záznam pořídil bezpilotní letoun, jenž sledoval nepřátelský tank, další natočili ukrajinští vojáci, kteří ovládali raketomet Stugna-P.

Na záběrech je vidět ruský tank, který se pohyboval po bahnité cestě nedaleko obce Pavlivka. Ta se nachází v Doněcké oblasti, asi 60 kilometrů od Doněcku. Obrněnec nejdříve najel na jednu z nastražených protitankových min. Následovaly dvě exploze.

Později část posádky z tanku vylezla. Jednomu z okupantů v opuštění stroje očividně bránila tanková hlaveň. Další ruský voják se proto vrátil do obrněnce, aby s tankovou věží pohnul a umožnil úprk i svému kolegovi. Ten nakonec skutečně vylezl ven.

Jeho záchraně ale zabránili členové ukrajinské 72. mechanizované brigády, kteří tank i ruské vojáky sledovali zpovzdálí. Naneštěstí pro okupanty byli vyzbrojeni obávaným raketometem Stugna-P.

Střela dopadla přímo na tankovou věž právě ve chvíli, kdy se dříve zablokovaný voják nacházel u hlavně. Výbuch jej vymrštil několik metrů do vzduchu. Bezvládné okupantovo tělo dopadlo na zem poměrně dost daleko od zničeného tanku.

Všechny díly série Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy: