Chtěl zabíjet šťastně vypadající ženy a páry. Útočník z Tokia svého činu nelituje

V závěru olympijských her otřásl Tokiem útok v hromadné dopravě. Muž ve vlaku pobodal deset lidí a chtěl založit v jednom z vagonů požár. Po dopadení sdělil vyšetřovatelům svůj motiv – chtěl zabíjet šťastně vypadající ženy a páry. Dodal, že byl v minulosti zesměšňován a na on-line seznamkách se mu nedařilo. Nad svým činem nevyjádřil lítost, zmiňují web The Japan Times a veřejnoprávní televize NHK.

Pachatelem je podle japonských médií 36letý Jusuke Cušima. V městské rychlíkové lince Odakju Electric Railway zranil nožem celkem deset cestujících – pět žen a pět můžu. Dvacetiletá studentka univerzity skončila v nemocnici s vážnými bodnými zraněními na zádech a hrudníku. Oběti si vybral náhodně, místo nikoliv.

K útoku došlo v pátek večer okolo deváté hodiny. Vlak byl tou dobou ve čtvrti Setagaja, asi 15 kilometrů od olympijského nového Národního stadionu. V té době bylo v deseti vagonech zhruba 400 cestujících.

Vyšetřovatelé metropolitní policie uvedli, že chtěl zabít velké množství lidí. Schválně si vybral tuto konkrétní tokijskou linku, protože mezi jednotlivými stanicemi jsou delší intervaly, pasažéři by tak neměli kam utéct.

Po nástupu do vagonu pobodal mladou dívku, následně se přesunul do jiné části vlaku a zaútočil na další lidi nožem i pěstmi. Zatímco od něj cestující utíkali pryč, polil podlahu kuchyňským olejem s úmyslem založit požár. To se mu ale nepodařilo.

Informace, že je ve vlaku útočník s nožem, se následně začala rychle šířit do dalších vagonů. „Nejprve jsme nevěděli, co se děje, všichni byli zmatení. Pak to bylo horší a horší, lidé začali utíkat a panikařit,“ popsal jeden ze svědků na Twitteru.

Někdo z cestujících pak zatáhl za nouzovou brzdu, načež Cušima utekl dveřmi ven na koleje, ukradl kolo a zmizel z místa činu. Ve vlaku nechal zapalovač, nádobu s olejem, 20 centimetrů dlouhý nůž a mobilní telefon. V noci se objevil o čtyři kilometry dále v konbini, japonském obchodě se smíšeným zbožím. Tam se udal zaměstnancům.

„Jsem podezřelý ze zločinu, o kterém teď informují v médiích. Už mě nebaví utíkat,“ měl říct podle veřejnoprávní televize NHK pracovníkům na pokladně, kteří následně zavolali policii. Ta ho zadržela a převezla do vazby. Obviněn bude nejspíše z úmyslného ublížení na zdraví a pokusu o vraždu.

Šťastně vypadající ženy nenáviděl

Případ otřásl nejen Tokiem hlavně kvůli odůvodnění, které Cušima uvedl po svém zadržení policii. „Posledních šest let jsem chtěl zabíjet šťastně vypadající ženy. Stačila by jakákoliv,“ citují agentura Kjódó i web The Japan Times zdroje obeznámené s vyšetřováním.

„K touze zabíjet šťastně vypadající páry a ženy jsem dospěl poté, co jsem byl zesměšňován na společenských setkáních a odmítán na seznamkách,“ mělo dále zaznít během výslechu. Cušima podle vyšetřovatelů svého činu příliš nelituje, naopak vyjádřil lítost nad tím, že nepřipravil nikoho o život.

„Byl jsem spokojen, když jsem viděl, jak se lidé dávají na útěk. Ale i tak nezemřel ani jeden cestující, což je nešťastné,“ citují policejní zdroje dopadeného pachatele s tím, že tato slova mu možná zajistí vyšší sazbu trestu.

Z neúspěchů v osobním životě viní společnost. Studium na technické fakultě tokijské Univerzity Čúó nedokončil, poté pracoval mimo jiné v samoobsluhách konbini a pekárně, žádné ze svých zaměstnání si ale nedokázal udržet. Prý odešel, protože už byl otrávený z potíží v osobních vztazích. „Měl jsem mizerný život. Za veškeré moje neštěstí mohou lidé kolem mě,“ řekl Cušima policii, podle které pachatel vedl v posledních letech samotářský život.

V Japonsku jsou podobné incidenty relativně vzácné, útoky s nožem ale nabírají v posledních letech na frekvenci. Nejčastěji k těmto útokům podle japonských expertů dochází kvůli psychickým problémům. Mnozí z nich vidí v pátečním útoku příklad, kdy se frustrace přetaví v nenávist, v kombinaci s odloučením od společnosti jde potom o časovanou bombu.

Psychologové a psychiatři proto dlouhodobě volají po dostupnější odborné pomoci pro tzv. hikikomori – jedince, kteří se z různých důvodů vyhýbají lidské společnosti, tráví veškerý čas doma či obecně žijí osamělý život. Těch je v Japonsku čím dál více, strmý nárůst podobných případů přinesla i pandemie koronaviru.

Tagy: