Mráz a sníh Česko zdaleka neopouštějí. Teploty v noci spadnou k -18 stupňům

Sníh

Záznam panoramatických kamer

Mrazivé únorové počasí Česko ještě chvíli neopustí. Téměř po celém území by se měly v nadcházejících dnech držet teploty nízko pod nulou. Milovníci zimy se také mohou těšit na další sněhovou nadílku. Na některých místech v Česku by totiž mohlo napadnout až deset centimetrů nového sněhu.

Na jihu Čech už od středečního rána místy padá sníh. Přes den by mělo být převážně zataženo. Postupně se sněžení od jihozápadu rozšíří na většinu území. Nejméně by mělo sněžit na severozápadě Čech, naopak na jihu a jihovýchodě republiky by mohlo do čtvrtečního rána napadnout pět až deset centimetrů nového sněhu.

Republiku zatím rozděluje teplotní rozhraní. Zatímco na jihu se ranní teploty pohybují kolem -2 °C, na severu teploměry místy naměří až -17 °C. Podobné teplotní rozdíly se budou držet i přes den. V průměru by teploměry mohly klesnout k -5 °C, například na jižní Moravě by ale mělo být kolem -1 °C, na severozápadě zase naopak k -9 °C.

„Na některých místech na severu a severozápadě Čech se středa může stát arktickým dnem, kdy teplota nevystoupí nad -10 °C. Pravděpodobné je to například v Liberci,“ popisuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Mrazivá byla také noc z úterý na středu, například na stanici Rolava u Karlových Varů po půlnoci naměřili teplotu -27,2 °C. Podobně chladná by měla být i nadcházející noc. Právě kvůli silným mrazům a sněžení je v platnosti výstraha, uvádí ČHMÚ na svém webu.

„Na naše území proudí studený arktický vzduch, ve kterém klesnou nejnižší noční teploty na -7 až -12 °C, lokálně mohou klesnout k hodnotám kolem -14 °C. Silné mrazy jsou předpovídány na severozápadě a západě Čech a místy také na severovýchodě,“ píše ČHMÚ na Twitteru.

Mohou se také tvořit sněhové jazyky, opatrní by proto měli být především řidiči na silnicích. „Na východě Moravy a Slezska napadne odpoledne a večer dva až osm centimetrů nového sněhu. Později odpoledne a večer se ojediněle budou tvořit sněhové jazyky,“ uvádí ČHMÚ.

Obdobné počasí meteorologové očekávají i ve čtvrtek. Mělo by být zataženo až oblačno, místy slabé sněžení nebo sněhové přeháňky, na horách četnější. Ojediněle by mohlo být polojasno. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat od -9 až k -5 °C. Místy vytvoří sněhové jazyky, na horách i závěje, varuje ČHMÚ.

V pátek bude oblačno, místy přechodně až polojasno. Vyskytovat by se mohly sněhové přeháňky, četnější v severovýchodní polovině území. Nejnižší noční teploty klesnou k -10 až -15 °C, při zmenšené oblačnosti se budou pohybovat kolem -18 °C. Nejvyšší denní teploty naopak vystoupají k -9 až -4 °C.

Sněžit by mělo také o víkendu, a to především na horách. V neděli má být polojasno až oblačno. Nejnižší noční teploty meteorologové očekávají kolem -10 až -15 °C, při zmenšené oblačnosti kolem -18 °C. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat mezi -8 a -3 °C.

Tagy: