Do Česka míří bílá zima. Meteorologové prozradili, kdy a kde napadne první sníh

První sníh

Počasí 16.11.2022 (6:09)

Zataženou oblohu a ranní mlhy ve středu během dne vystřídá déšť. Odpoledne by však oblačnosti i srážek mělo ubývat. Naopak na horách by k večeru měl napadnout sníh, případně srážky smíšené. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 6 až 10 °C. Zasáhne sněžení i nížiny?

Ve středu bude v Česku zataženo, ráno se místy objeví mlhy. Následně mrholení vystřídá od západu déšť. Odpoledne by srážek mělo ubývat, stejně jako oblačnosti. Na horách ve výšce nad 1 200 metrů se pak na severu a severovýchodě očekává sněžení, případně srážky smíšené. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 6 až 10 °C, na horách kolem 6 °C.

V noci na čtvrtek bude zataženo až oblačno, místy meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekávají mlhy. Na Moravě a ve Slezsku i v noci bude pršet, na horách se očekává sněžení. K ránu by však srážek mělo ubývat. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 6 až 2 °C.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, místy mlhy. Ráno by měl na severovýchodě doznívat déšť, na horách ve výšce nad 900 metrů pak sníh nebo srážky smíšené. Od západu však bude během dne dešťových srážek opět přibývat. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat poměrně nízko, a to mezi 5 až 9 °C.

Teploty klesnou pod bod mrazu

S blížícím se víkendem se předpověď počasí příliš nezmění. V pátek bude oblačno až zataženo, na většině území se očekává déšť, na horách pak srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 5 až 9 °C, na severovýchodě pouze kolem 3 °C. V noci pak padnou pod bod mrazu.

V sobotu meteorologové opět předpovídají déšť, stejně jako oblačnou a zataženou oblohu. Na horách by nadále mělo sněžit, stejně tak i ve výšce nad 600 metrů. Denní teploty se budou pohybovat mezi 3 až 7 °C, na severovýchodě kolem bodu mrazu. V noci pak teploměry mohou na některých místech Česka naměřit −2 °C.

V neděli bude situace totožná. Denní teploty se budou pohybovat pouze mezi 2 až 6 °C, v noci spadnou až k −3 °C. Sníh pak může napadnout i ve výšce nad 500 metrů.

Tagy: