Mrtví hlodavci a myší výkaly. Dvě pekárny na Plzeňsku a Brněnsku musely ihned zavřít

Myší výkaly a nepořádek

Kontroly pekáren odhalily mrtvé hlodavce

Myší výkaly, rozkousané potraviny a mrtví hlodavci. Nejen to jsou nálezy kontrolorů potravinářské inspekce posledních týdnů během návštěv výroben potravin. Kvůli porušování základních hygienických předpisů musely okamžitě zavřít hned dvě pekárny, jedna na Brněnsku a druhá na Plzeňsku.

V pekárně v Kuřimi na Brněnsku čekal inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pořádný šok. Nejenže byl podnik plný myších výkalů, ale hemžil se i mrtvými hlodavci. „Byly zde i exkrementy škůdců, a to dokonce v košících na pečivo. Jednalo se o závažné zjištění. Všude tam, kde se vyskytují exkrementy hlodavců, vyskytuje se i moč. A o to více je situace závažná,“ popsal redakci CNN Prima NEWS mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Pekárna, která momentálně funguje už jenom jako výrobna pečiva, měla problémy i v minulosti. Naposledy tam byli hygienici na kontrole v roce 2016. Kuřimská provozovna ale není jediná, kterou museli inspektoři uzavřít. Podobně dopadla taky část pekárny v Kyšicích na Plzeňsku.

Pokuta i častější kontroly

‚‚Ve skladových prostorách pro suroviny byly zjištěny opět významné stopy výskytu hlodavců,“ pokračoval Kopřiva. Obě pekařství už povolaly odborníky na hubení hlodavců a mají za sebou generální úklid. Další případné kontaminaci by měla zabránit odborná a pravidelná deratizace.

„Položí se tam deratizační staničky, musí být uzamykatelné, plastové a musí tam být navlečen a pevně uchycen jed, aby myš, co se do provozu dostane, neměla možnost si někam tahat zásoby,“ popsal proces deratizátor Daniel Honzák.

Inspekce už sice povolila pekárnám znovu otevřít, provozovatele ale vedle častějších kontrol čeká ještě pokuta. Ve správním řízení se bude pohybovat v řádech desetitisíců korun.

Tagy: