Přerostlé muškáty na podzim nemusíte hned vyhazovat, nařízkujte si je

Nedá se nic dělat, zima se pomalu vkrádá i na balkony a lodžie. Nejvyšší čas uskladnit a zazimovat muškáty, aby vám dělaly radost i příští rok. Pokud se vám krásně rozrostly, je potřeba je pořádně ostříhat a z ustřižených části si můžete muškát už teď nařízkovat na nové mladé rostlinky. Je to také možnost, jak muškát uskladnit i v malém množství. A pro příští rok jste dokonale vybaveni.

U nás jsou muškáty známé i pod názvem pelargonie. Je to většinou víceletá rostlina a při správné péči nám může bohatě ozdobit okna či balkon. V minulosti se hodně využívala do vůní a barev, pro její léčivé účinky, jako odpuzovač hmyzu a dokonce v kuchyni pro výraznou aromatickou vůni, nebo přímo jako dochucovadlo. Jedlá je totiž celá rostlina. První druh byl do Evropy dovezený z Afriky pro Holandskou botanickou zahradu. Známých je už kolem 300 druhů a po celém světě najdeme vášnivé pěstitele. Pokud máte také krásně přerostlou pelargonii a nemáte ji kam na zimu umístit celou, bude potřeba ji nařízkovat. Navíc bude teď několik měsíců brzo tma a rostliny budou mít přes den málo světla. Důsledkem toho začnou opadávat květy i listy.

Jak správně připravit pelargonii na zimu

Před zimou je potřebné se o muškáty dobře postarat, důkladně je prostříhat, nebo rovnou nařízkovat a připravit tak nové mladé rostlinky pro pěstování v příštím roce. Vůbec se stříhání nebojte, rostlině to uleví a může tak v klidu v zimě vegetovat. A nemusíte se obávat ani rozmnožování v podzimním období.

Celou rostlinku zkontrolujte, odstraňte suché části a květy a co nejvíce ji ostříhejte, aby zbytečně v zimě neslábla vyživováním velkého množství listů a přerostlých částí. Stříhat můžete i těsně nad zeminou.

Uříznuté části rostlin prohlídněte a najděte mladé zdravé části, ze kterých uděláte řízky. Zároveň odstraňte květy i nové pupeny. Ty bohužel nijak nezužitkujete, klidně je vyhoďte. Zbylou rostlinu v květináči můžete zazimovat tak, jak vám zůstala. A nové řízky zasaďte samostatně.

Před zasazením řízku do zeminy aplikujte stimulátor růstu. Řeznou plochu nejdříve namočte do vody, aby vám stimulátor dobře ulpěl na konci rostliny. Doporučujeme tento krok nevynechat, zvýšíte tak šanci, že se vám ujmou všechny nové rostlinky.

Jednotlivé řízky muškátu zasaďte do kvalitního substrátu určeného pro výsevy a množení pokojových rostlin. Do substrátu si v květináčku udělejte předem důlek, aby se vám stimulátor při sázení nesetřel. Opatrně malou pelargonii vložte do otvoru, zahrňte substrátem a přimáčkněte.

Nakonec zasazené rostlinky uložte do domácího skleníčku. Dosáhnete tak vyšší vzdušné vlhkosti a tím nejlepší podmínky, aby se mladé řízky pelargonie nejlépe ujaly a prospívaly.

Postavte skleníček na okno a pravidelně zalévejte, ale nepřelévejte. Zda se rostlinám daří, poznáte podle toho, že začnou rašit nové mladé lístky. Na jaře pak přesadíte muškáty do velkého květináče a umístíte opět na okno či balkon.

Zdroj: Reportáž Receptář prima nápadů

Tagy: