Pirola potichu obchází Evropou. Jak mutaci covidu poznat a jaké jsou nové příznaky?

Koronavirus není radno podcenit

Prymula o covidu i nedostatku léků

Během začínající chřipkové sezony se šíří i nová varianta covidu nazývaná pirola. I když se nejedná o obávanou mutaci a moc se o ní nemluví, tak přesto zdravotníci doporučují mít se před koronavirem na pozoru. Ostražití by měli být zejména senioři a oslabení lidé. Jaké jsou nejčastější příznaky a které se nově objevují?

Nová varianta koronaviru se šíří Evropou už od července. Vznikla z velmi rozšířeného omikronu a zdravotníci proto varují oslabené lidi a zejména starší osoby před možnými komplikacemi. Výskyt piroly potvrdil i Státní zdravotní ústav, který o ní informoval ve zprávě Národní referenční laboratoře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přijde dramatický nárůst cen zeleniny, bramborový salát ale nezdraží. Experti prozradili proč

Pirola je u pacientů zaznamenána už několik měsíců a zdravotníci proto mohou určit i možné příznaky. Ty se ale podle zahraničních expertů mění, a je proto nutné být ve střehu. Největší změnou je, že se nemoc projevuje v obličeji. Dřívější příznaky jako kašel, sucho v krku, dušnost nebo ztráta chuti jsou teď mezi méně častými. Spíše se projevuje podráždění očí či kožní vyrážky.

Podle Johannese Uyse z Broadgate General Practice je to tím, že se pirola snaží konkurovat jiným variantám virového onemocnění.

Český vládní Covid Portál ještě varuje před zarudlými a napuchlými prsty u nohou dětí. „Vyskytují se i případy tzv. bezpříznakového průběhu onemocnění covidem-19. V takových případech se u osob nevyskytují žádné klinické příznaky a přítomnost viru prokáže pouze testování. Tyto osoby však mohou být infekční a nakazit ostatní,“ varuje portál.

Kde se varianta pirola vzala?

Na konci srpna se v domově pro seniory v britském Norfolku objevil větší záchyt covidu u 33 z 38 klientů a 12 zaměstnanců. Varianta pirola se objevila u 28 z nakažených.

Zatím není jasné, jak je nejnovější varianta nakažlivá. Podle vědců je ale pravděpodobné, že nezpůsobí vlnu těžce nemocných s následným úmrtím. Jak informoval web CNN, pirola může být dokonce méně nakažlivá a imunitně invazivní, než jak se dosud experti obávali.

Tagy: