Byl jsem opilý a nic si nepamatuji, hájí se muž. Nevidomého shodil do rozvodněné Jizery

Muž, který shodil slepce z mostu v Mladé Boleslavi, se přiznal.

Soud Vražda slepce

Byl jsem opilý. Tak se hájí u středočeského krajského soudu devětatřicetiletý muž, který podle obžaloby zavraždil handicapovaného. Na jaře letošního roku shodil z mostu v Mladé Boleslavi bezbranného slepce do řeky. Ten se v Jizeře utopil. Tělo mrtvého muže řeka vydala až měsíc po hrůzném činu. Obviněnému hrozí, že za mřížemi může skončit až na 18 let.

Obviněný se v inkriminovaný den měl vracet domů z hospody, kde s přáteli vypil několik piv a panáků. Na mostě, který se klene přes Jizeru, měl potkat slepce. „Úmyslně a fakticky bez zjevné příčiny srazil z mostu po krátkém zápasu do řeky muže, kterého viděl, jak se pohybuje s pomocí typické slepecké hole. Muselo mu být jasné, že jde o nevidomého,“ uvedl státní zástupce Martin Suska.

ČTĚTE TAKÉ: Soňa zmizela z vánočního večírku, tělo se našlo v řece. Záhadná vražda trápí policii už 15 let

V jarním období byl přitom průtok zhruba čtyřnásobný proti obvyklému stavu. Voda měla pouhých pět stupňů. Šance na přežití zdravotně indisponovaného muže byla zcela mizivá. Obviněný se u soudu doznal.

„Chci říci, že v projednávané věci se cítím být vinen. Se závěry vyšetřování policie ve větší části souhlasím,“ nechal se slyšet pachatel.

„Můžu víceméně zkonstatovat to, že obžalovaný, jak uvedl, skutku lituje a na něj si nepamatuje. K tomu skutku se doznává a od počátku je činný v trestním řízení. Je tedy připraven nést i následky svého jednání, byť si to nepamatuje,“ řekl k případu obhájce Jakub Houžvic.

Právě opilost a nepříčetnost bude nejspíš jedním z hlavních bodů obhajoby u hlavního líčení, které se uskuteční na konci ledna příštího roku. V případě, že soudce případ kvalifikuje jako vraždu, hrozí muži pobyt za mřížemi v rozmezí od deseti do osmnácti let.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vánoční zázrak: Muž přežil v potopeném autě šest dní. Zachránili ho kolemjdoucí rybáři

Tagy: