Houbař se otrávil prudce jedovatou muchomůrkou a skončil na pražské JIP. Spletla ho aplikace

Muchomůrka zelená

Muž se otrávil muchomůrkou zelenou

Muž skončil na jednotce intenzivní péče poté, co zkonzumoval jednu z nejjedovatějších hub vůbec – muchomůrku zelenou. K tomu mělo dojít poté, co mu aplikace v mobilním telefonu chybně uvedla, že jde o jedlou houbu.

Na jednotce intenzivní péče pražské Všeobecné fakultní nemocnice skončil muž poté, co snědl muchomůrku zelenou. Aplikace v mobilním telefonu mu totiž měla chybně uvést, že jde o jedlou houbu. „Máme čerstvý případ z tohoto týdne, kdy si jeden pán vyfotil houbu a podle aplikace jedlá byla. Bohužel sebral tu nejjedovatější houbu u nás, muchomůrku zelenou. V současné době je hospitalizovaný a musí mu být podáváno antidotum, tedy látka, která působí jako protijed,“ uvedla pro web iDnes.cz Viktorie Kolesníková z Toxikologického informačního střediska Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co dělat, když se na houbách ztratí v lese váš blízký? Expert poradil jednoduchou prevenci

Otrava po muchomůrce zelené nastupuje se zpožděným účinkem, zhruba po 8 až 12 hodinách. „Odborníci radí, abychom houby, které neznáme, nekonzumovali. Není dobré věřit aplikacím. Když už se rozhodneme houby sníst, je dobré kousek jídla nechat pro případ potřeby pozdějšího rozboru. Pakliže se objeví žaludeční potíže a člověk začne zvracet, je vhodné část odebrat a odnést ji s sebou do nemocnice na toxikologický rozbor,“ popsal reportér CNN Prima NEWS Karel Zídka.

Na riziko upozornil i mykolog Martin Kříž. „Myslím, že se mobilní aplikace na určování hub přeceňují. Lidé jsou přesvědčeni, že to, co určí aplikace, je správné, ale mnohdy to tak není,“ sdělil.

Právě muchomůrku zelenou považují mykologové za nejjedovatější a nejnebezpečnější houbu Evropy i Severní Ameriky. I když ji lze velmi snadno rozeznat od oblíbených jedlých hub, přesto stojí za asi 90 procenty úmrtí v souvislosti s konzumací hub. Ročně v tuzemsku kvůli zelené muchomůrce umírá zhruba tři až pět lidí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Houbové žně v Česku pokračují, které druhy se nyní vyplatí hledat? Hřiby to nejsou

Tagy: