Co dělat, když se na houbách ztratí v lese váš blízký? Expert poradil jednoduchou prevenci

Obyčejná vycházka spojená se sběrem hub se může proměnit v hororovou situaci, pokud se některý z vašich blízkých náhle ztratí v hustém lese. Základní pravidla, jak se mají ztracení i jejich příbuzní v takovém případě zachovat, připomněl pro CNN Prima NEWS mluvčí Horské služby ČR Marek Fryš. Nejdůležitější je podle něj si před cestou dostatečně načíst terén. V případě seniorů pak apeloval na jednoduchou prevenci – informovat blízké, kam hodlají vyrazit na houby. Pokud se ztratí, může i jednoduchá SMS usnadnit záchranářům hledání.

Předtím, než lidé vyrazí do lesa, by si měli podle Fryše „načíst území a přilehlé oblasti“. „Nejdůležitější věcí je si určit orientační body, pokud je to možné. Vypomůže mapa, je ovšem nutné dávat pozor na to, kde je příliš svažitý terén,“ doporučil.

ČTĚTE TAKÉ: Nebezpečí číhající v lesích. Ztracené houbařky u Koryčan se schovávaly před divočáky na stromě

Mluvčí Horské služby připomněl i starodávnou pomůcku v případě nouze: „Vždy běžte po řece. Malé vodní toky se vlévají do větších, a je velká šance, že právě tam se budou nacházet obydlí,“ sdělil pro CNN Prima NEWS a apeloval na dobrou přípravu a plán, která je nejlepší prevencí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebezpečná klíšťata v Česku

Pokud se lidé ztratí, mohou využít mobil s funkcí určení polohy. „Další možností je zavolat na 155. Přes portál Záchranka (volně ke stažení na tomto odkazu, pozn. red.) zašleme SMS, kterou člověk potvrdí. Díky tomu se nám objeví na mapě,“ přiblížil Fryš. Volat mohou lidé i na tísňovou linku, a to dokonce bez SIM karty.

V případě, že se člověk ztratí, musí v první chvíli zachovat klid. „Panikařením se ničeho nedosáhne. Nejdříve je dobré si rekapitulovat, jakým směrem člověk šel, zda se jednalo o klesání či stoupání. Je možné využít i svažitosti terénu – cesty většinou vedou přes údolí nebo skalní zářezy a mohou ztraceného jedince dovést k turisticky značené trase, kde potká lidi,“ popsal expert s tím, že pokud vyšlapaná stezka nepovede tímto směrem, může alespoň směřovat k oblasti se signálem.

V případě starších lidí, kterým mohou v průběhu houbaření dojít síly, je podle záchranáře nejdůležitější, aby dali preventivně komukoliv vědět, kam za sběrem vyrážejí, a to i když se bude jednat o krátký, nikoliv celodenní výlet.

„Pokud informují blízké o místu, bylo by rovněž dobré si dát hodinovou rezervu. Na podzim se začíná stmívat už po páté, takže je lepší nastavit si čtvrtou hodinu jako dobu, kdy se ohlásí. Jestliže je něco špatně, příbuzní nebo kamarádi mohou dříve kontaktovat záchranáře a určit oblast, kde by se měl senior nacházet,“ přiblížil Fryš.

Stačí i jednoduchá SMS ohledně času a místa. „I ztracený houbař bude mít na pozadí vědomí ujištění, že ho někdo bude v nejbližších hodinách hledat, a bude tak o něco klidnější.“

Pomohou i body záchrany

Co mají dělat lidé ve skupině, jejíž člen se během výpravy za houbami nedostaví na smluvené místo? Pokud ho nějakou dobu nemohou najít, měli by kontaktovat jakoukoliv složku Integrovaného záchranného systému. „Systém je propojený, pátrání se tak ihned rozběhne. V případě ztracených seniorů nebo dětí se pracuje ještě intenzivněji,“ ujistil Fryš.

Blízcí by měli vědět, jaký je stav ztraceného člověka, a seznámit s ním případně záchranáře. „Pokud ztracený vyžaduje větší péči – jde například o cukrovku nebo jinou předepsanou medikaci, pátrací akce se posílí,“ dodal mluvčí horské služby.

VIDEO: Myslivci vs. Pejskaři. Jaká je budoucnost ochrany domácích mazlíčků v ČR?

A jak se zachovat v případě, že se členovi výpravy udělá mimo civilizaci nevolno a potřebuje péči lékařů? Mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová rovněž zdůraznila využití aplikace Záchranka. „Je možné skrze ni zaslat aktuální polohu, volajícího rovněž přepojí na příslušný dispečink záchranné služby,“ uvedla pro CNN Prima NEWS.

„V parcích nebo lesích se nacházejí takzvané body záchrany. Na nich jsou umístěny cedule s číslem a písmenem, které je možné na lince nahlásit. Dispečer tak snadněji určí polohu. Je možné použít i souřadnice,“ poradila. Podotkla však, že přesné lokalizování na základě hovoru technologie nedokáže.

Policisté minulý týden vyhlásili pátrání po několika houbařích, kteří se ztratili v lese. Dvě ženy u Koryčan na Zlínsku hledaly ztraceného příbuzného, který u sebe neměl mobil. Samy však zůstaly v zalesněné oblasti po soumraku a bály se divoké zvěře. Pátrání po 78letém seniorovi z Chebu dopadlo tragicky – policisté ho našli během minulého víkendu bez známek života.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Synové chodí do sekty v Plasích a matka se o ně bojí. Starší převzal chování Boha šaška, říká

Tagy: