Řek postavil doma improvizovanou nemocnici. Zachránil své příbuzné nakažené covidem

Pro své příbuzné, kteří se nakazili koronavirem, postavil provizorní nemocnici přímo u nich doma. Řecký zdravotní bratr Gabriel Tachtatzoglou jim tak podle své tchyně prakticky zachránil život. V Řecku přibývá nakažených a volných kapacit na jednotkách intenzivní péče rychle ubývá. Příběh zveřejnila agentura AP.

Covidem onemocněla manželka, švagr, tchyně i tchán Gabriela Tachtatzogloua. Město Soluň, odkud rodina pochází, navíc patří mezi oblasti s největším počtem potvrzených případů koronaviru v Řecku a jednotky intenzivní péče se tam rychle zaplňují. Tachtatzoglou proto se svými zkušenostmi zdravotního bratra v přízemním bytě postavil improvizovanou nemocnici a rozhodl se, že se o ně postará sám, píše agentura AP.

Jeho rozhodnutí, jak tvrdí rodinní příslušníci, jim pravděpodobně zachránilo život. „Kdybychom šli do nemocnice, nevím, kde bychom skončili. To se ale nestalo, díky mému zeťovi,“ uvedla 64letá Polychoni Stergiou.

Tachtatzoglou zřídil provizorní jednotku intenzivní péče v přízemním bytě dvoupodlažního domu své rodiny ve vesnici Agios Athanasios, která se nachází asi 30 kilometrů od nejbližšího města. Pronajal si a upravil monitory a stroje na dodávku kyslíku i další vybavení, které jeho blízcí mohli potřebovat.

Hodně improvizoval, ze stojanu na klobouky například vyrobil držák na infuzi. „Pracuji na oddělení intenzivní péče 20 let a nechtěl jsem své příbuzné podrobit psychické zátěži odloučení,“ uvedl pro AP Tachtatzoglou.

Neměl dostatek hygienických pomůcek

Odborníci varují před léčením svých příbuzných s tím, že emoční vazby by mohly „zatemnit“ úsudek a negativně ovlivnit dovednosti ošetřovatele. Tachtatzoglou však říká, že při péči o nemocné členy rodiny zůstával v každodenním kontaktu s lékaři v nemocnici Papageorgiou – v zařízení, kde pracuje. V případě potřeby intubace by je prý samozřejmě nechal hospitalizovat.

Řecko, které má 10,7 milionu obyvatel, bylo v první fázi pandemie koronaviru jednou ze zemí s nejnižším počtem infekcí v Evropě. S nástupem chladného počasí počet potvrzených případů a úmrtí souvisejících s covidem začal znatelně růst.

Nakonec se ovšem koronavirem nakazil i zdravotní bratr Tachtatzoglou. „Přijal jsem nezbytná preventivní opatření, ale neměl jsem osobní ochranné pomůcky, které najdete v nemocnicích,“ dodal s tím, že kvůli tomu nejspíše onemocněl.

Na sociálních sítích se dočkal vlny obdivu. „Ten muž je hrdina,“ uvedl na Twitteru jeden z uživatelů. „Krásný příběh,“ dodal další. Gabrielovi a celé jeho rodině přejí brzké uzdravení.

Tagy: